Biezelinge

Plaatsen > Biezelinge

Biezelinge is een dorp in de gemeente Kapelle Zeeland .

Biezelinge ontstaat als nederzetting aan een mogelijk al uit de 11de eeuw daterende dam in een kreek, die ligt waar nu de Hoofdstraat is. Aan de dam worden boerderijen gebouwd, waarvan er één bij een opgraving in 1997 is teruggevonden.

De dam wordt in de 12de eeuw opgenomen in de grote ringdijk van Zuid-Beveland, die speciaal hiervoor een scherpe bocht landinwaarts maakt. Later wordt dit de Biezelingse haven. De afgedamde kreek blijft landinwaarts nog eeuwen bestaan in de vorm van het Molenwater, dat tot Kapelle doorloopt. De haven is dichtgeslibd in 1717 en is nu een marktplein geworden.

Onder de hoede van de heren Van Maalstede komt een voornaam nonnenklooster, Jeruzalem genaamd, in 1246 tot stand. In de 15de en vroege 16de eeuw ontwikkelt het dorp zich voorspoedig. Er worden huizen en bedrijven gebouwd op de havendijken en er ontwikkelt zich aan de haven een markt. Uiteindelijk komt in 1529 een afzonderlijke parochie Biezelinge tot stand. De kapel wordt parochiekerk.

De fundamenten van het klooster zijn later weer opgegraven. Het dorp wordt van Kapelle gescheiden door de NS- spoorlijn. Er is een station .

Enkele bekende bedrijven hebben in het dorp hun hoofdvestiging zoals Hapro zonnehemels en Coroos conserven.

De Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende is in Biezelinge geboren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *