Recepten > Bolbuisjes (Friesland)
Ingrediënten:
- 250 gram bloem,
- 1 mespunt zout,
- 25 gram gist,
- 3 deciliter melk,
- 2 eieren,
- 1 glas brandewijn,
- boter,
- poedersuiker.
Bereidingswijze:
- Zeef de bloem boven een kom en doe het zout erbij.
- Verwarm de melk lauwwarm en lod de gist op in wat lauwe melk.
- Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in.
- Splits de eieren, doe de eierdooiers bij de gistoplossing en klop de eiwitten stijf.
- Maak met een houten lepel vanuit het midden, scheutje voor scheutje de rest van de melk bijschenkend, goed roeren een glad beslag.
- Roer als laatste de brandewijn en de stijfgeklopte eiwitten door.
- Laat het beslag onder een vochtige doek, 1 uur op een warme plek rijzen. Smelt wat boter in een steelpannetje.
- Zet vervolgens de poffertjespan op het vuur en vet de holten hiervan met een kwastje met gesmolten boter goed in.
- Vul de holten van de pan voor driekwart met beslag en bak aan één kant bruin.
- Keer ze met behulp van een vork snel om en bak ook de andere kant van de bolbuisjes bruin.
- Leg de warme bolbuisjes op een bordje, doe er een klein klontje boter bij en bestrooi flink met poedersuiker.