Borger-Odoorn 

PLaatsen > Borger-Odoorn

De gemeente Borger-Odoorn bestaat sinds 1 januari 1998. Borger-Odoorn is ontstaan uit de voormalige gemeenten Borger en Odoorn. De gemeente telt ruim 26.000 inwoners, heeft een oppervlakte van 278 km² en ligt op en aan de Hondsrug tussen de plaatsen Emmen en Assen. Landschappelijk gezien bestaat de gemeente uit twee gedeelten die in allerlei opzichten sterk van elkaar verschillen.

In het westelijk deel liggen, op de natuurrijke Hondsrug, de esdorpen. Deze dorpen zijn in en na de vroege Middeleeuwen ontstaan. Ze zijn omgeven door veel natuur die is ontsloten door een net van goed onderhouden fiets- en wandelpaden.

In het oostelijk deel ligt het veenontginningsgebied met de veenkoloniale dorpen die zijn ontstaan na de afgraving van de grote hoeveelheden turf die hier eertijds voorkwamen. Op de randen van de Hondsrug liggen enkele dorpen die een andere ontstaansgeschiedenis kennen. Dit zijn de ontginningsdorpen.

Tot de gemeente Borger-Odoorn behoren de dorpen: Borger, Bronneger, Bronnegerveen, Buinen, Buinerveen, Drouwen, Drouwenermond, Drouwenerveen, Ees, Eesergroen, Eeserveen, Ellertshaar, Exloo, 1e Exloërmond , 2e Exloërmond, Exloërveen, Klijndijk, Nieuw-Buinen, Odoorn, Odoornerveen, Valthe, Valthermond, 2e Valthermond, Westdorp en Zandberg.

In Borger staat niet zo’n oude kerk, hij is van 1826. De toren is 13e eeuws en gefundeerd op grote veldkeien. Het grootste hunebed vinden we bij Borger, onder de naam ‘de onbesuisde steenhoop’ met een lengte van 22 meter en bestaande uit 47 stenen. In ’t Flint’nhoes een expositie over ontstaan, bouw en gebruik van het hunebed.

In Borger zijn op maandag de winkels gesloten. Op dinsdag is er warenmarkt en op vrijdag is er koopavond tot 21:00 uur.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Borger Odoorn en omgeving.
In Borger Odoorn en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Borger Odoorn en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *