Borne (O)

Plaatsen > Borne (O)

De gemeente Borne heeft 20.495 inwoners. De gemeente is 26,17 km² groot.

De gemeente Bonre omvat de woonkernen: Borne, Hertme, Zenderen.

Op gebied van cultuur, natuur en recreatie heeft Borne veel te bieden. Evenementen als de Pinksterbruidjes, het Afrikafestival, de Melbuul’ndagen en het Beste van Borne worden door veel mensen bezocht.

Oud-Borne, het beschermde dorpsgezicht met het Bussemakershuis en de klopjeswoningen, laat een stuk historie zien van de gemeente, terwijl de diverse kunstgaleries en de beeldentuin juist een goed beeld geven van de hedendaagse tijd.

Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in Borne. De schitterende bossen en natuurschoon van de landgoederen Twickel en Weleveld, het openluchttheater in Hertme en het natuurreservaat Het Molenven zijn het bekijken meer dan waard. 

Borne heeft een beschermd dorpsgezicht “Oud-Borne”, met vele monumentale panden. Oud Borne grenst direct aan het centrum van Borne en is op loopafstand snel bereikbaar.

Wandelen is een goede manier om Oud Borne te verkennen. Een wandeling van ongeveer anderhalf uur door Oud Borne en het centrum van Borne ( het z.g.n. Melbuul’npad) geeft u een goed beeld van het heden en verleden in Borne.

Bezienswaardigheden
Klopjeswoningen
Deze huisjes aan de Koppelsbrink dateren uit de 17e eeuw. Hier woonden destijds vrome vrouwen die in het geheim de toen verboden Rooms Katholieke religie beleden en anderen opriepen voor de erediensten in de boerderij of schuur.

De Synagoge
De Bornse synagoge is in 1843 als geschenk van Spanjaard in gebruik genomen. Na WO II kon men het gebouw niet langer als synagoge gebruiken, omdat van de ongeveer 2000 joodse mannen en vrouwen er maar weinig terugkeerden.

De Oude Kerk
De Oude Kerk in het hartje van Borne dateert uit de 15e eeuw en is in Gotische stijl gebouwd. In de kerk zijn enkele fraaie wandschilderingen te bewonderen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *