Brouwershaven

Plaatsen > Brouwershaven

Brouwershaven is de tweede stad van het eiland Schouwen-Duivenland in Zeeland. Brouwershaven is relatief jong het is gesticht in 1286. 

Graaf Floris V, graaf van Holland, is in 1286 stichter van Brouwershaven, dat door handel op Engeland ( uitvoer van haring, meekrap zout en invoer van wol en steenkool) en de Oostzee tot bloei komt. De naam Brouwershaven heeft niets te maken met bier. De naam komt van Brouwer, vermoedelijk een lokale machthebber, naar wie deze haven werd genoemd. 

In 1325 begon men met de bouw van de Sint-Nicolaaskerk en ruim drie eeuwen later zag de kerk er net zo uit als nu het geval is. 

Jacob Cats, staatsman en dichter is geboren in Brouwershaven. Vooral dankzij zijn gedichten heeft Vader Cats nationale bekendheid gekregen. Een aan hem gewijd standbeeld – het derde standbeeld van Nederland – staat op de Markt tegenover het stadhuis. Het stadhuis dateert uit 1599.

In de zeventiende eeuw gaat het bergafwaarts met Brouwershaven , andere steden nemen de functie als doorvoerhaven over. Tweehonderd jaar wordt Brouwershaven voorhaven van Rotterdam. Dan verrijst ook het op één na grootste gebouw van het stadje: het kantoor van het Loodswezen aan de Haven Noordzijde. Brouwershaven bloeide op, in die tijd waren er wel 27 hotels en café’s in de stad. Er zijn nu nog vele merktekens te zien die de geschiedenis heeft achtergelaten.

De Smalstad Brouwershaven ademt de sfeer van vroegere eeuwen, maar langs het Grevelingenmeer bruist de moderne recreatie. Langs de Grevelingen liggen verschillende moderne jachthavens. In de omgeving van Brouwershaven zijn veel duikplaatsen voor sportduikers.

Brouws Museum
Het Brouws Museum toont alle aspecten van de relatie die Brouwershaven met de zeevaart onderhield. Zij doet dat aan de hand van authentieke scheepsmodellen, boeiende maritieme schilderijen, topografische kaarten, paskaarten, prenten en nautische instrumenten. Haven Zuidzijde 14-15, Brouwershaven

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Brouwershaven en omgeving.
In Brouwershaven en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Brouwershaven en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *