Buitengrind, voormalig waddeneiland

Op de steenachtige bodem van de eierlandse gronden op Texel werden vele zware rolstenen of vleuten, en tevens zware boomstammen gevonden. Naar men zegt, zou er op de plaats, waar nu de Eierlandse gronden zijn, een eilandje hebben gelegen, dat de Buitengrind genoemd werd.

Dit eiland of eilandje zou vroeger bewoond zijn geweest en Drusus, de opperbevelhebber van de Romeinen, zou daarop een kasteel of burg hebben opgericht, dat Flevum werd genoemd.

In 1590 waren op de Grind nog enige, van zeer grote stenen gemetselde, putten aanwezig. Ook is het door de berichten van Adrianus Junius, den Marquis De St. Simon en Rutger Paludanus, buiten twijfel gesteld, dat Drusus in deze streken, zowel Noord- als Zuidwaarts, dijken heeft aangelegd, zo als o.a. de Straatbij Texel, welke zich Zuidoostelijk van de Koog door den gehele Wieringerwaard, over de Gammels, ten Noorden van Stavoren, in de Zuiderzee uitstrekt.

Bovenstaande beschrijving is gebaseerd op het reisverhaal dat elders op de site is opgenomen. Of dit de daadwerkelijke situatoe beschrijft is twijfelachtig. Lees ook https://www.kamperalmanak.nl/downloads/almanak1956/almanak1956_8_flevum.pdf

bron:

  • https://vakantielandnederland.nl/reisverhalen-nederland/1856-het-eiland-texel-en-zijne-bewoners-francis-allan/
  • https://www.kamperalmanak.nl/downloads/almanak1956/almanak1956_8_flevum.pdf