De Cocksdorp

Plaatsen > De Cocksdorp

De Cocksdorp ligt in de gemeente Texel in de provincie Noord Holland.

De cocksdorp TexelDe Cocksdorp is het noordelijkste dorp van Texel en het jongste dorp van Texel. Het dorp ontstond in 1835 bij het haventje, dat zich bevond op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandse Gat. Het dorp heette aanvankelijk Nieuwdorp, maar werd al na een paar maanden vernoemd naar N.J. de Cock. De Cock was een tijdens de Belgische opstand (1830 – 1839) naar Rotterdam uitgeweken Antwerpse reder, die met anderen de “Sociëteit van Eigendom van Eierland” heeft opgericht.

Deze combinatie van ondernemende heren kocht in 1835 van de Staat het kwelderland ten oosten van de Zanddijk tussen het ‘oude land’ van Texel en het eiland Eijerland. Zij legden met behulp van 1500 arbeiders in de korte tijd van twintig weken een elf kilometer lange dijk aan, waardoor het “buitenveld”, een gedeeltelijk met zoutminnende planten begroeid wadgebied, tegenwoordig bekend als de Eierlandse polder, bedijkt werd.

De cocksdorp texelAl in 1841 werd de Hervormde kerk van De Cocksdorp in gebruik genomen. In de kerk is een rijk gesneden eikenhouten preekstoel uit de eerste helft van de 17e eeuw aanwezig. Deze is afkomstig uit een Engelse kerk in Den Haag, die in 1822 buiten gebruik gesteld werd. In 1877 werd de huidige R.K.-kerk van De Cocksdorp in gebruik genomen.

In de Cocksdorp vindt u tegenwoordig diverse restaurants en winkels, waaronder een supermarkt en postkantoor. Café-Restaruant “de Rog” is een aanbeveling. U eet hier gezellig en lekker in een ontspannen sfeer. Reserveren gewenst.

 In het hoogseizoen is er elke donderdag een “Durpermarkt”.

De vuurtoren en het strand liggen op ongeveer 3 km van De Cocksdorp. 

Op het strand is tevens een zeilschool aanwezig en vanuit hier kan men de overtocht maken naar vlieland

de cocksdorp texelVakantiehuizen en vakantie appartementen in De Cocksdorp en omgeving.
In De Cocksdorp en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in De Cocksdorp en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *