Doornenburg

Plaatsen > Gelderland > Doornenburg

Doornenburg is een dorp in de gemeente Lingewaard in de provincie Gelderland. Doornenburg ligt ligt op de splitsing van de Rijn in het Pannerdensch Kanaal en de Waal.

Doornenburg heeft 2709 inwoners (2009).

Kasteel Doornenburg
Dit middeleeuwse kasteel ligt in een landelijke omgeving langs het idyllische riviertje De Linge. De hoofdburcht is een blokvormig gebouw, omgeven door een gracht. Het kasteel telt 9 woon- en verblijfruimtes. De ridderzaal en de overwelfde kelders zijn typerend voor de  middeleeuwse architectuur. De uitgestrekte voorburcht wordt wel eens de grootste en mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stoere weermuren bevindt zich een groot binnenplein. Rond het plein staat een boerderij met een potstal, een kapel, de Langeracktoren, koffiekamer en het woonhuis van de kasteelbeheerder.
In het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog lag de Betuwe in de frontlinie. Het kasteel deed dienst als hoofdkwartier van de Duitsers. In januari en maart 1945 heeft de Engelse luchtmacht het kasteel gebombardeerd. Bij de eerste luchtaanval werden verschillende gebouwen van de voorburcht verwoest. De tweede aanval was funest voor de burcht. Er bleef één grote ruïne over.
Na de oorlog is het kasteel geleidelijk aan
weer helemaal hersteld. In 1968 stond het robuuste kasteel er in volle glorie bij.
In het kastreel Doornenburg is eind jaren 60 de televisieserie Floris opgenomen. Kerkstraat 27, Doornenburg Tel. 0481-421456

Speeltuin Doornenburg
Van Heekstraat, nabij Kasteel Doornenburg
Website: www.speeltuindoornenburg.nl
De speeltuin is toegankelijk voor leden. Niet leden betalen 1,50 euro per persoon per dag. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het ontmoetingscentrum (kerkstraat 3, ongeveer 300 meter richting kerk).
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *