Grave

Plaatsen > Grave

Grave is een gemeente en vestingstad in de provincie Noord-Brabant.

De gemeente bestaat uit de stad Grave en de dorpen Escharen, Gassel en Velp.

Grave, met zijn prachtige, monumentale binnenstad, is de moeite waard. Grave heet de meest belegerde vestingstad van Nederland te zijn is. Dit is historisch nooit aangetoond.

De geschiedenis van Grave begint rond 1140 na de moord op Floris de Zwarte door de Heren (de broers Godfried en Herman) van Kuyc. De Duitse keizer Lotharius kon deze misdaad niet ongestraft laten en liet hun kasteel te Cuijk verwoesten en beide broers werden verbannen. Toen de Duitse keizer in 1137 overleed konden de broers echter terugkeren. Zij wilden hun verwoeste burcht herbouwen, maar nu niet te Cuijk maar in Grave. Dit gebied had men namelijk niet in leen maar in eigendom. Rond 1140 vond de herbouw plaats en al spoedig ontstonden rond de herbouwde burcht de eerste nederzettingen; de oorsprong van Grave.

De Heren van Kuyc waren omstreeks 1245 de stichters van de St. Elisabethkerk en kort daarna van het begijnhof. Jan I van Kuyc stichtte in 1290 het St. Catharina-gasthuis en onder hem werd de St. Elisabethkerk in 1308 tot kapittelkerk verheven. In 1285 werd de stad Grave versterkt ter bescherming tegen het gebied van Gelre aan de overzijde van de Maas. Grave heeft in de eeuwen daarna diverse grote oorlogen over zich heen moeten laten gaan.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Grave hard getroffen in 1586, 1602 en 1672 en 1674. De stad was nagenoeg geheel verwoest, maar werd in later hjaren weer opgebouwd.

De binnenstad van Grave bevat nog vele oude gebouwen en woningen, waarvan vele als monument aangewezen zijn.

Ook de prachtige kerkdorpen en het landschappelijk pittoreske buitengebied nodigen uit tot een bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *