Grootegast

Plaatsen > Grootengast

Gemeente Grootegast 
Twintig kilometer ten westen van de stad Groningen, tegen de grens met Friesland, ligt de gemeente Grootegast in het fraaie Zuidelijk Westerkwartier. 

De gemeente bestaat naast de gelijknamige hoofdplaats Grootegast uit de dorpen Niekerk, Oldekerk, Faan, Enumatil (ged.), Sebaldeburen, Lutjegast, Doezum, Kornhorn en Opende. De gemeente beslaat een oppervlakte van 8.832 ha. en heeft bijna 12.000 inwoners.

In het Zuidelijk Westerkwartier lopen van zuidwest naar noordoost enkele zandruggen. Omstreeks het jaar 1000 werden deze zandruggen permanent bewoond. Tussen deze zandruggen ligt laagveen. Ten noorden ervan en gedeeltelijk langs de Lauwers: zeeklei en in het zuiden hoogveen met heidevelden en bossen. De ontwikkeling van de recreatie in de gemeente Grootegast spitst zich dan ook voornamelijk toe op dit deel van de gemeente waar het dorp Opende ligt.

Daar ligt ook de recreatie-plas “Strandheem” een paradijs voor surfers en zwemmers, met mooie speelvoorzieningen waar kinderen zich naar hartelust kunnen uitleven. Aangrenzend ligt een schitterende camping in een bosrijke omgeving.

De gemeente ligt in een landelijk gebied waar veel weilanden omzoomd zijn met houtsingels. In dit mooie coulissenlandschap liggen uitstekende fiets- en wandelpaden.

Dorp Grootegast
Grootegast dankt zijn naam aan de brede zandstrook waarop het dorp vroeger tussen de venen is gebouwd. Gast is de Groningse benaming voor zandige hoogte. De plaats met ca. 4000 inwoners ligt in een fraai coulissenlandschap.

Grootegast is een moderne plaats met een uitstekend winkelbestand.  Ook is er een wekelijkse markt op vrijdagochtend van 08.00 tot 12.00 uur. Op sportgebied zijn er goede voorzieningen. Het dorp beschikt over een verwarmd openlucht zwembad.

Busverbindingen naar Groningen zijn goed te noemen. Al met al is het brengen van een bezoek aan de gemeente Grootegast of een verblijf op een van de campings of in de overnachtingsmogelijkheden zeker de moeite waard. Ook voor permanente vestiging heeft de gemeente uitstekende bouwkavels te bieden.

De ‘Notoarestuun’ is een prachtig wandelpark met vijvers en majestueuze eiken en beuken. Het park werd uitgebreid met ca. 15ha. natuur en wandelgebied met nieuw aangelegde bos- en waterpartijen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *