Heiligerlee

Plaatsen > Heiligerlee

Gedenkteken  De slag bij Heiligerlee (c)2016 Martin Lamboo

Gedenkteken De slag bij Heiligerlee (c)2016 Martin Lamboo

Heiligerlee ligt in de gemeente Scheemda in de provincie Groningen.

Heiligerlee is bekend uit de geschiedenisboekjes als de plaats waar in 1568 een eerste treffen plaatsvond tussen de Nederlandse opstandelingen en Spanje bij, wat later is gaan heten, “de slag bij Heiligerlee.”

Klokkenmuseum
In de voormalige Klokkengieterij van Heiligerlee is tegenwoordig een museum gevestigd waar klokken klinken, u in een leuke film kunt zien hoe vroeger de klokken gegoten werden en er op verzoek een gietdemonstratie is waarbij een tinnen klokje wordt gegoten.  Het Klokkengieterijmuseum is sinds 1987 gevestigd in het geheel gerestaureerde fabriekspand van de klokkengietersfamilie van Bergen te Heiligerlee. Deze familie begon in 1795 met een klokkengieterij in Midwolda (Old.). Het gebouw dateert van 1862 en beschikt nog over het vroegere hart van het bedrijf, de gietkuil. Het museum heeft een behoorlijke collectie aan klokken, torenuurwerken, brandspuiten en aanverwante objecten. Klokkengieterijmuseum, Provincialeweg 46.

Aan de andere kant van de straat ligt een museum over de bovengenoemde ‘Slag bij Heiligerlee’ uit 1568.  In dit museum wordt u door middel van een tijdcapsule terug gebracht naar de 16e eeuw, waarin de Tachtigjarige Oorlog zich afspeelde. In het bijzonder de “Slag bij Heiligerlee” in 1568 heeft een voorname rol in dit museum gekregen. De Slag bij Heiligerlee luidde in 1568 de opstand tegen de Spaanse overheersers in, die uiteindelijk in de geschiedenis boeken bekend zou worden als de Tachtigjarige Oorlog. Ondanks de overwinning op de Spaanse troepen was de slag bij Heiligerlee geen doorslaand militair succes, maar de Spaanse nederlaag bij Heiligerlee bleek van groot belang voor het moreel van de vaderlandse troepen. Hiermee stond de Slag bij Heiligerlee aan de wieg van de latere overwinning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *