Winschoten

Plaatsen > Winschoten

Winschoten (c)2016 Martin Lamboo

Winschoten (c)2016 Martin Lamboo

Winschoten is een stad in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen. De stad heeft als bijnaam de Molenstad.

Winschoten heeft het grootste rosarium van Nederland.

Bezienswaardigheden

Wandelbos / Sterrebos (P)
Het sterrebos ligt aan de Steringa Kuiperweg in Winschoten. In tegenstelling tot wat de naam Sterrebos doet vermoeden, is het Wandelbos / Sterrebos geen strakke aanleg met wegen die in een ster bij elkaar komen, maar een romantisch park in landschapsstijl met oude hoge bomen, een vijver, een uitkijkheuvel en een dierenweide.

Het bos werd in de winter van 1826/ 1827, op initiatief van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, als werkverschaffingsproject voor werklozen aangelegd, toen waarschijnlijk in de vorm van een sterrebos. Ook de begraafplaats in Winschoten uit 1858 is zo tot stand gekomen. De ontwerper van het sterrebos was Ds B. H. Steringa Kuyper.

In 1836 kwam het tweede deel van het bos gereed. Beide delen werden verbonden door een tunnel, een onderdeel van een folly, die zich weerspiegelt in een vijver. In dit bouwwerk is een “verdedigingstoren”, een trap en een muur met gotische nissen opgenomen. De stenen voor dit alles waren afkomstig van de afbraak van het Lutherse kerkje te Wischoterzijl. In 1840 werd dit bos bezongen door Ds P. J. V. Dusseau in zijn gedicht “Herinnering aan de Plantaadje te Winschoten”, te lezen in de Groninger Volksalmanak. In 1902 werd L.A. Springer door de gemeente gevraagd over dit park te adviseren. Hij pleitte voor een sterke dunning in het bomenbestand, daar er bijna geen zon meer tot de onderbegroeiing kon doordringen. Ook adviseerde hij een slingervijver aan te leggen tussen de twee bestaande waterkommen en een nieuwe aanplant van hulst, taxus, zilverspar, laurierkers, Portugese laurier en rododendron aan te brengen. De oorspronkelijke aanleg bleef met deze wijzigingen nog goed herkenbaar. Er groeien stinseplanten zoals speenkruid, bosanemoon en daslook.

Winschoten (c)2016 Martin Lamboo

Winschoten (c)2016 Martin Lamboo

Historische Werkplaats Molenmaker Wiertsema Pakhuis bij molen Dijkstra,
Nassaustraat 63. Gereedschappen, machines en andere benodigdheden voor de molenmakerij tot plm. 1950. Open: op afspraak met dhr. B. Oomkens, Nassaustraat 65, tel: 0597-414269 of J. P. Koers, Hoethslaan 38, Midwolda, tel: 0597-551800.

Museum ‘Stoomgemaal’,
Oostereinde 4, tel: 0597-425070, www.indenstallen.nl/stoomgemaal. Met stoommachine uit 1895 en een elektromotor uit 1929, beide nog in werkende staat te bewonderen. Vaste exposities.

Noordelijk Busmuseum,
P. van Dijkstraat 5, tel: 0597-424776, www.realsite.nl/busmuseum. Tentoonstelling van oude en gerestaureerde autobussen en aanverwante artikelen van kniptang tot uniform.

Blauwestad
Blauwestad is een woonproject bij Winschoten dat bij de start bedoeld was om de werkgelegenheid in Oost-Groningen te verbeteren. Er worden vooral huizen gebouwd in de duurdere prijsklasse, bedoeld om rijke mensen uit het westen naar de regio te trekken. Het nieuwe dorp is gelegen aan het Oldambtmeer, het grootste kunstmatige meer van Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *