Joure

Plaatsen > Joure

Joure ligt in de gemeente Scharsterland (Skarsterlân) in de provincie Friesland.

In 1466 kreeg de plaats al het marktrecht. Eerst voor een weekmarkt, maar in 1492 mocht er ook een jaarmarkt komen. Dit werd de befaamde Jouster Merke, die nog steeds elke vierde donderdag van september
duizenden mensen op de been brengt.

Museum Joure Geelgietersstraat 1-11 – Joure
In het centrum van Joure ligt Museum Joure. Museum Joure is een uniek industrieel complex van rond 1900 met liefst negen gebouwen. Verschillende ambachten, zoals kopergieten, zilversmeden, het drukkersambacht en natuurlijk het klokkenmaken, zijn ondergebracht in het museum. Nieuw is de koperslagerij van Dijkstra uit Sneek. In de vitrines zijn produkten te zien die destijds op punten van Douwe Egberts te verkrijgen waren. Koperen bloempotten, lucifershouder, een blaker, borstelhouder en andere bijzondere voorwerpen. De Metaalwarenfabriek van Keverling is een prachtig bewaard gebleven monument van een fabriek uit 1911.Er zijn collecties op het gebied van koffie, thee en tabak in het eerste fabriekje van Douwe Egberts. Bij deze museale collectie vertellen rondleiders over de Jouster geschiedenis. De verschillende gebouwen herbergen verder (Jouster) ambachten, zilversmeden, bakken, klokkenmaken, kopergieten, koperslaan en drukken. Voor degene die wat meer over de geschiedenis van Skarsterlân wil weten is op de studiezolder het Geakundich Wurkferbân Skarsterlân aanwezig Zij kunnen vragen beantwoorden en tonen materiaal.

Midstraat 99
Pal naast De Witte Os in de Midstraat 99 bevindt zich het voormalige woonhuis van familie De Jong, de grondleggers van multinational Douwe Egberts. Oorspronkelijk was het rond 1882 een woon- en bedrijfspand waar koffie werd gebrand en tabak werd gekerfd. In het pand waren ook een distilleerderij en een handelshuis in koloniale waren gevestigd. Momenteel biedt het onderdak aan een expositieruimte, een koffie- en theeschenkerij, een stijlkamer en de plaatselijke VVV.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *