Marrum

Plaatsen > Marrum

Het terpdorp Marrum ligt in het noorden van Friesland. Het dorp bezit een vrijwel onafgegraven, sinds de middeleeuwen bewoonde terp.

Op de zeedijk bij Marrum herinnert een kunstwerk van Ids Willemsma (het ‘dienblad’) aan het op Deltahoogte brengen van de zeedijk. Iets verderop ligt het recreatiebedrijf de Seedykstertour. Een tot uitkijktoren omgebouwde silo biedt u prachtige vergezichten over het weidse Wad.

In het najaar 2006 was Marrum wereldnieuws toen een kudde paarden werd verrast door het snel opkomende water. Dagelijks werd het wel en wee van de paarden in het nationale nieuws gevold. Tijdens de ontsnapping werd uiteindelijk de foto gemaakt die de Zilveren Camara won als nieuwsfoto van het jaar.
De spierwitte pony die centraal staat op de foto die persfotograaf Laurens Aaij van de dieren maakte. De witte Pony werd door de jury als een ‘symbool van hoop’ gezien. Inmiddels staat het dier op stal bij de Seedykster Toer, Visbeeks recreatiecentrum. Het Zilveren Camerapaard is geen paard, maar een pony. Wel een grote, maar niet bijzonder qua ras. De moeder was een eenvoudige Welsh, oorspronkelijk uit de heuvels van Schotland. Ze is een jaar of veertien oud, niet meer de jongste dus. In het centrum van Gerben Visbeek is al een fototentoonstelling over ‘de paarden van Marrum’ te zien.
Eerder kocht hij al een veulen van de beroemde kudde, met wie komende zomer bezoekers op de foto kunnen. Wat hij allemaal met het witte exemplaar gaat doen, weet hij nog niet. „Als het dier het toelaat, kunnen kinderen er van de zomer misschien een ritje op maken.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *