Menterwolde

Plaatsen > Menterwolde

De gemeente Menterwolde ligt in de provincie Groningen.  De gemeente heeft 12.566 inwoners. De gemeente omvat de woonkernen: Borgercompagnie (ged), Meeden, Muntendam, Noordbroek, Tripscompagnie en Zuidbroek.

De gemeente Menterwolde is ontstaan op 1 januari 1990. Op deze datum werden de gemeenten Meeden, Muntendam en Oosterbroek samengevoegd als gevolg van de gemeentelijke herindeling in Groningen.

Oldambt en een veenkolonie
Menterwolde ligt voor een deel in het Oldambt en voor een deel in een veenkolonie. Een deel van de huidige gemeente Menterwolde, werd getroffen door de overstromingen die kenmerkend zijn voor de ontwikkeling van het Oldambt. De scheidslijn tussen zeeklei en zand- en dalgrond geeft nog steeds aan tot waar het zeewater heeft gestaan. De verschillen in de ontwikkeling van Noordbroek, dat aan de rand van de klei ligt, en het zanddorp Zuidbroek, een veenkolonie, zijn dan ook opvallend. Noordbroek is een agrarische gemeenschap, terwijl Zuidbroek gelegen aan het Winschoterdiep, deelnam aan de ontwikkeling van de scheepsbouw.

Veenkoloniën, een uniek gebied
De veenkoloniën zijn een uniek gebied. Het is een landschap dat vanaf de 15e eeuw door mensenhand is gekneed en gevormd, van een woest en ontoegankelijk hoogveengebied tot een grootschalig agrarisch en industrieel productiegebied. Het is een land van veenarbeiders en schippers, van boeren en industriearbeiders die samen werken en leven.

Zwemliefhebbers kunnen in Zuidbroek en Muntendam genieten van een overdekt zwembad. Tijdens de zomermaanden kan ook in Meeden gezwommen worden in het openluchtbad. In Muntendam kan tevens worden gerecreëerd bij recreatievijver Ruitershorn

Ook voor watersporters heeft Menterwolde iets te bieden. In het centrum van Zuidbroek ligt aan het Winschoterdiep een passantenhaven die tijdens het watersportseizoen druk wordt bezocht. Bij deze haven zijn diverse faciliteiten aanwezig en vanuit de haven in Zuidbroek kunnen tochten door de gehele provincie worden gemaakt.

Natuurliefhebbers kunnen de bekende ‘Heemtuin’ in Muntendam bezoeken. De ‘Heemtuin’ is een uniek stukje natuurterrein waar wilde planten groeien die van oorsprong in deze omgeving thuis horen. In deze tuin bevinden zich verschillende zeldzame planten. In het ecologische gebouwde bezoekerscentrum kunt u zich uitgebreid laten informeren over de bijzondere vegetatie.

Bezienswaardigheden In de gemeente Menterwolde zijn veel monumenten te bezichtigen. In Noordbroek kunt u bijvoorbeeld de koren- en pelmolen “De Noordstar” uit 1849 bezichtigen of “De Noordermolen” uit 1905. In Zuidbroek is de Nederlands Hervormde Kerk uit de dertiende eeuw met een Freytag-Schnitgerorgel uit 1795 te bezichtigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *