Muiden

Plaatsen > Muiden

De gemeente Muiden ligt in de provincie Noord Holland. De gemeente Muiden heeft 6.651 inwoners.

De gemeente Muiden bestaat uit de woonkernen Muiden en Muiderberg.

Woonkern Muiden
Was Muiden in de Middeleeuwen de voorhaven van Utrecht, later werd het omgebouwd tot verdedigingswerk voor Amsterdam. Overal in het stadje zijn kazematten en kazernes terug te vinden. Het beroemdste onderdeel van de Stelling van Amsterdam, het forteiland Pampus, ligt binnen de grenzen van Muiden. Vanuit Muiden is er een bootverbinding naar het eiland in het IJmeer.

De scheepvaart is van oudsher onlosmakelijk verbonden met Muiden. Tegenwoordig neemt de pleziervaart het water en de havens in beslag. Eén van de grootste trekpleisters van Muiden is het Muiderslot. De kamers zijn in 17e-eeuwse stijl ingericht zodat te zien is hoe de meest bekende bewoner, P.C. Hooft, zijn tijd doorbracht. In de gemeente Muiden ligt ook Muiderberg.

Dit dorp direct aan het IJmeer werd eind 19e eeuw al ‘ontdekt’ als badplaats. Surfen, pootjebaden en uitgestrekt liggen op de gazons zijn nog altijd de geneugten bij het ondiepe water. Middelpunt van het dorp is de Brink, waaraan het Rechthuis, de kerk en de voormalige school gelegen zijn.

Er zijn monumenten te vinden van illustere bewoners als Floris V, componist G.A. Heinze en voormalig minister van financiën Lieftinck, die in Muiderberg werd geboren. Tot de verbeelding spreekt de echo die uit de grond lijkt te komen in het Echobos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *