Noordeloos

Plaatsen > Noordeloos

Noordeloos is een rustig Alblasserwaards boerendorp, gesticht door één van de heren van Arkel in de 11e of 12e eeuw. Middelpunt van het dorp is de, tussen 1300 en 1325 gebouwde Hervormde Kerk. Het lintdorp behoort samen met Arkel, Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Hoog-Blokland, Hoornaar en Schelluinen tot de gemeente Giessenlanden.

Het dorp Noordeloos is zeer waarschijnlijk in de 11e of 12e eeuw gesticht door één van de Heren van Arkel. De naam zal wellicht afkomstig zijn van “noordelijke lozing” en verwijzen naar de lozing van het overtollige water dat vroeger in de Vijfheerenlanden en het oostelijk deel van de Alblasserwaard langs drie wegen geschiedde: een noordelijke, een midden- en een zuidelijke lozing.

In het beschermde dorpsgezicht staan enkele historische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw. Twee evenementen trekken jaarlijks vele bezoekers uit geheel Nederland: de Jaarmarkt op de eerste zaterdag in augustus en het Nationaal Knikkerkampioenschap op de avond voorafgaand aan de Jaarmarkt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *