Noordwijk

Plaatsen > Noordwijk

De gemeente Noordwijk ligt in de provincie Zuid-Holland, tussen Katwijk en Zandvoort, in het hart van de Bollenstreek. Noordwijk bestaat uit twee kernen, die van elkaar gescheiden zijn door een groenstrook. Beide kernen hebben hun eigen karakteristieken: Noordwijk aan Zee, de badplaats met zijn lange kuststrook, en Noordwijk Binnen, het van oorsprong voornamelijk katholieke dorp met de kerktorens, die de horizon bepalen. Hiernaast is er nog het Langeveld, een buurtschap waar men een grote landschappelijke diversiteit aantreft.

Noordwijk, badplaats van internationale allure, is gelegen tussen Amsterdam en Den Haag en ligt direct aan zee met een 13 kilometer lang zandstrand. Omzoomd door weidse bossen, ruige duinen én in het hart van de Bollenstreek nabij Keukenhof gelegen, wordt Noordwijk ook wel dé Bloemenbadplaats van Europa genoemd.

De historie van Noordwijk gaat terug tot ongeveer 2000 jaar voor Christus. Uit die tijd stammen de eerste sporen van bewoning. Vanaf ongeveer de negende eeuw bestaat er geschreven geschiedenis van Noordwijk: de marteling van priester Jeroen in 857 en de slag bij Noordwijk in 876.

In de loop der tijd is de naam Noordwijk op verschillende manieren geschreven: Northgo, Nordwige, Nortic, Nortdijc, Northge en Northeke.

Noordwijk was in de Middeleeuwen een zogenaamd ambacht, bestuurd door een college van schout en schepenen. De Graaf van Holland benoemde zelf de schout, een functie die het best vergeleken kan worden met die van de huidige burgemeester.
In 1398 werden aan Noordwijk stadsrechten verleend. Het verzoek om deze rechten kwam van de dorpers, de Edelen wisten hier niets van. Zij wilden de stadsrechten ook niet, omdat zij hierdoor een deel van hun zeggenschap zouden kwijtraken. Voor het behouden van stadsrechten moest er een muur om de stad komen. Deze muur om Noordwijk kwam echter niet tot stand. Zodoende werden de rechten door Graaf Albrecht van Beijeren weer teruggenomen en bleef Noordwijk onder het Bourgondische en Oostenrijkse Huis een ambachtsheerlijkheid.

De allereerste bezoekers kwamen naar Noordwijk als bedevaartgangers voor de sterfplaats van Sint-Jeroen. In 1429 werd Noordwijk door de bisschop van Utrecht zelfs officieel tot bedevaartplaats verheven.

In Noordwijk bestonden altijd al verschillen tussen Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen. In het verleden werden deze veroorzaakt door godsdienst en beroep en ze werden door de geografische scheiding gemakkelijk in stand gehouden.
De bewoners van Noordwijk aan Zee zijn van oorsprong vissers met een protestants-christelijke achtergrond. In Noordwijk-Binnen vond men vooral werk in de bloembollenteelt en was men vooral rooms-katholiek. In Noordwijk aan Zee was het vooral de visserij. De protestants-christelijke achtergrond zorgde ervoor dat tijdens de 80-jarige oorlog veel Noordwijk-Zeeërs geus (= protestantse opstandeling) werden. Hierdoor is vooral Noordwijk aan Zee door de Spanjaarden verwoest.

Moderne vier- en vijfsterren hotels, uitstekende congresfaciliteiten, een scala aan appartementen, gezellige familiehotels, gastvrije pensions, kamers bij particulieren, diverse toprestaurants, prachtig gelegen campings én een gerenommeerd uitgaanscentrum staan garant voor een gevarieerd en bijzonder aangenaam verblijf in de badplaats Noordwijk.

Per 1 mei 2003 is in het Centrumgebied van Noordwijk aan Zee betaald-parkeren in combinatie met vergunninghouders-parkeren ingevoerd. Er is voor deze maatregel gekozen om de overlast van geparkeerde auto´s en de daarmee gepaard gaande verkeersstroom terug te dringen en daarmee het leefklimaat voor de inwoners te verbeteren.

Wie geïnteresseerd is in de historie van Noordwijk, komt vooral in het centrum van Noordwijk-Binnen aan zijn trekken. In 1992 is de oude dorpskern aangewezen als beschermd dorpsgezicht op grond van de Monumentenwet 1988. Veel oude panden, statige herenhuizen, mooie gevels, een kruidenwinkeltje en de eeuwenoude lindebomen in de verschillende straten, verraden een eeuwenlange welvaart. De oudste Noordwijkse lindebomen zijn omstreeks 1740 geplant en al in een vroeg stadium tot snoeilinden gemaakt. Door het snoeien van de linden verkreeg men in de smalle straten een tunneleffect. De linden worden aan de huizenkant steeds plat opgesnoeid.

Aan de Voorstraat te Noordwijk-Binnen staan veel monumentale panden, waaronder de uit de vijftiende eeuw daterende kruiskerk met driebeukig schip. In deze hervormde kerk staan een hardstenen doopvont met vier gebeeldhouwde koppen, een preekstoel uit het midden van de zeventiende eeuw, een Herenbank uit 1751 en een marmeren grafmonument van Douza uit 1792. De ingebouwde toren is van 1320.

In Noordwijk aan Zee is een bezoek aan het pand Jan Kroonsplein 4 de moeite waard. Dit is een museumboerderij, waarin voorwerpen uit de geschiedenis en folklore van Noordwijk zijn bijeengebracht.

Op het ESTEC-terrein is een ruimtevaarttentoonstelling. Space Expo is Europa’s eerste grote permanente ruimtevaarttentoonstelling en een bijzondere attractie in de Randstad. Daarnaast doet Space Expo dienst als bezoekerscentrum van ESTEC.

Strandpendel lost parkeerprobleem Noordwijk op
In de maanden juli en augustus 2008 zal er in Noordwijk in de weekenden een strandpendel rijden. Geen fileleed en parkeerproblemen meer in Noordwijk in de weekenden Bij de ingang van de parkeerterreinen Beuk en Zilveren Kruis ontvangt de bezoeker een folder met alle deelnemende bedrijven en de parkeerkaart. De kosten van de parkeerkaart bedragen € 6,-. Hiervoor ontvangt de bezoeker een busticket en een tegoedbon van € 3,- die in Noordwijk te besteden is. De bezoeker moet bij de terugreis per bus naar de parkeerplaats zijn busticket nogmaals laten zien.
De strandpendel rijdt van 5 juli t/m 31 augustus en alleen in het weekend. Overdag tussen 09.00 en 18.00 uur rijdt de pendel elke 10 minuten, tussen 18.00 en 21.00 uur rijdt de pendel elke 15 minuten.

Activiteiten in augustus 2008
In de maand augustus wordt in Noordwijk een aantal bijzondere, culturele en kunstzinnige vrijetijdsactiviteiten georganiseerd. Zowel voor de actieve als passieve bezoeker, voor volwassenen en kinderen, heeft deze moderne kustplaats veel amusement te bieden. Kunst, cultuur, entertainment, sport… Noordwijk biedt voor ieder wat wils deze zomer!

Zevendaagse
Tijdens de Noordwijkse 7-daagse, van 16 tot en met 22 augustus 2008, worden in Noordwijk, ook wel de bloemenbadplaats van Europa genoemd, uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Hoogtepunten van het programma zijn Vechten tegen de Zee (16 augustus), Rijnsburgs Bloemencorso (16 en 17 augustus), de Harddraverij (21 augustus) en Kunst in Duin (27 t/m 31 augustus).

Fijnproevers
Daarnaast kunnen fijnproevers drie dagen kennismaken met de kookkunsten van 12 toprestaurants uit Noordwijk tijdens Culinair aan Zee (van 22 t/m 24 augustus). Van 29 t/m 31augustus 2008 wordt Grand Hotel Huis ter Duin omgetoverd tot de wereld van de miljonair voor de Miljonair Summer Fair. Alles op het gebied van luxe, stijl, authenticiteit en exclusiviteit vindt u eind augustus in Noordwijk.

Disneyfilms
Tot slot presenteert Noordwijk Summer Cinema van 2 juli t/m 11 september 2008 dagelijks de nieuwe Disney film in Theater de Muze, die de grote zaal in de zomerperiode omtovert tot echte bioscoop. Als eerste wordt de avontuurlijke jeugdfilm Prince Caspian, het vervolg op The Chronicles of Narnia, vertoond. Vanaf 30 juli is de ingenieuze nieuwe computer geanimeerde komedie Wall-E van de makers van o.a. Finding Nemo, Cars en Ratatouille aan de beurt.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *