Plaatsen > Oosterhout
Oosterhout is zeer oud. De oorsprong is gehuld in de nevels van de geschiedenis, maar nog niet zo lang geleden werden er de overtuigende sporen van een romeinse nederzetting blootgelegd. Het oudste nog bestaande geschrift waarin de naam Oosterhout voorkomt, dateert van 1213, maar de vondst in 1975 van de restanten van een turfstenen kerk van voor 1000, toont aan dat Oosterhout als nederzetting veel ouder is.
In Oosterhout vindt u een Heilige Driehoek van kloosters en abdijen. Ook is er een gezellig, overdekt winkelcentrum. In Brabants Museum Oud Oosterhout krijgt u een beeld van het Brabantse leven van 100 jaar geleden. Evenementen, vaak met een stevig cultureel tintje, vinden het hele jaar plaats. Het Bakkerijmuseum (waar u zelf kunt bakken) is leuk voor jong en oud.
Bezoekersverslag Bakkerijmuseum Oosterhout
De geur van koekjes en brood kwam je al tegemoet bij het binnenkomen. Iedereen werd opgesteld aan lange bakkerstafels bestrooid met bloem. De begeleider gooide iedereen brooddeeg toe, wat iedereen natuurlijk ook ving. Iedereen mocht zelf verzinnen in wat voor figuur je een brood wilde bakken. Er kwamen konijnen, clowns, egeltjes en vlechten uit. Na het kneden en snijden kon iedereen even op kracht komen met een drankje.
Daarna moest iedereen weer snel aan de slag, want het koekjesdeeg lag er alweer. Er werd flink gesneden met de vormpjes voor de koekjes. Er waren hartjes, kippetjes, konijntjes enz. Deze koekjes werden ook weer gebakken. Er moest nog even worden gewacht totdat alles klaar was, maar het resultaat was het wachten waard.
Er kwamen heerlijke broodjes en mooie koekjes van de bakplaten af, die iedereen weer mee naar huis mocht nemen om alles lekker op te eten.
We hopen dat iedereen lekker heeft gegeten van zijn eigen baksel en dat iedereen het goed naar zijn zin heeft gehad.
Speelgoedmuseum ‘Op Stelten’ in Oosterhout heeft eind 2007 de collectie van het poppen- en speelgoedmuseum in Tilburg overgenomen. Volgens het speelgoedmuseum in Oosterhout is door het samenvoegen van de collecties nu een uniek centrum ontstaan waarin een overzicht wordt gegeven van de ontwikkeling van speelgoed.
Op de ruïne van het kasteel van Strijen na, is de basiliek van Sint Jan Oosterhouts oudste monument. De kerk is tevens een van de fraaiste voorbeelden van de Brabants-gotische bouwkunst. Tijdens ingrijpende restauratie werkzaamheden in de jaren ’70, werden onder de vloer omvangrijke restanten gevonden van een nog veel oudere kerk die al van voor het jaar 1000 moet hebben gedateerd.
Met de bouw van de Sint Jan, zoals zij nu is, werd rond 1473 begonnen. In 1552 waren kerk en toren gereed. De kerk is geopend voor bezoekers. Interessant is de rij door Joep Nicolas sr. gebrandschilderde ramen aan de Marktzijde, die stuk voorstuk een belangrijke episode uit de Oosterhoutse geschiedenis voorstellen. Een knap voorbeeld van hedendaagse glazenierskunst vormen de gebrandschilderde ramen van Luc van Hoek in het priesterkoor. In plaats van de traditionele kruisweg werden na de restauratie granieten reliëfs “ter meditatie” aangebracht, gemaakt door de Oosterhoutse beeldhouwer Niels Steenbergen.
Een van de historische ramen in de kerk beeldt het bezoek uit van koning Lodewijk Napoleon aan Oosterhout in 1809. Bij die gelegenheid schonk hij Oosterhout stadsrechten en gaf hij de Sint Janskerk, die sinds de reformatie in protestantse handen was geweest, terug aan de katholieken. Direct daarna werd begonnen met de bouw van de Nederlands Hervormde kerk aan de Rulstraat. De kerk, gebouwd in de vorm van een Grieks Kruis bevat echter voorwerpen die veel ouder zijn, zoals het klankbord van de spreekstoel, de gegoten koperen kronen en het mooie barokorgel. Verassend is het hofje met winkeltjes en terras dat verscholen ligt achter de torenfaçade van de voormalige Heilig Hartkerk aan de Gasthuisstraat en dat even aan een kalme, verdwenen wereld doet denken.