Renswoude

Plaatsen > Renswoude

De gemeente Renswoude ligt in de provincie Utrecht 1853 km2, met ongeveer 4000 inwoners. 

De gemeente ligt tegen de grens met de provincie Gelderland, in de Gelderse Vallei en omvat naast de hoofdplaats Renswoude enkele buurtschappen. In Renswoude is een aanzienlijke agrarische sector (intensieve veehouderij) en behoorlijke industrie.

Een bezoek zeker waard is het omgracht Kasteel Renswoude (1654) met fraai landschapspark (beuken, grote waterpartijen). In 1985 brandde het kasteel nagenoeg tot de grond toe af; restauratie werd in 1988 voltooid. De grote oprijlaan van Kasteel Renswoude zorgt voor een imposante aanblik. Aan de Dorpsstraat liggen de achttiende-eeuwse diensthuisjes van het kasteel er nog net zo bij als vroeger. Het kasteel is niet voor publiek toegankelijk. Wel kunt u in het kasteelpark wandelen en het nabijgelegen koepelkerkje bewonderen.

Hervormde kerk uit 1639–1641 (gerest. 1936); de karakteristieke ‘Nieuwe Buurt’-huisjes werden gebouwd in 1770–1790, het gemeentehuis dateert uit 1651 en werd destijds gebouwd als pastorie; Huize Nooitgedacht (ca. 1700). 

Rond de plaats Renswoude liggen de schansen De Roode Haan (17de eeuw), De Buurtsteeg, Daatselaar, Engelaar en De Schalm (18de eeuw). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *