Rhenen

Plaatsen > Rhenen

Rhenen is een gemeente en woonkern in de provincie Utrecht.

Rhenen bestaat uit vijf kernen:

  • Rhenen
  • Achterberg
  • Elst
  • Laareind (Buurtschap)
  • Remmerden (Buurtschap)

Totaal telt Rhenen ruim 18.000 inwoners, waarvan er ongeveer 1.800 in Achterberg wonen en ongeveer 3.700 in Elst.

De gemeente Rhenen ligt helemaal in het uiterste zuidoostelijke puntje van de provincie Utrecht

Rhenen is een historische stad aan de Nederrijn, in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Als u Rhenen vanuit de Betuwe binnenrijdt waant u zich een beetje in het buitenland door de hoogteverschillen in het landschap. ’s Avonds in het donker geven de vele lichtjes tegen de heuvels en de verlichte Cuneratoren een prachtig schouwspel.

Rhenen is van oorsprong een vestingstad. Bij herhaling fungeerde ze als voorpost: in vroeger eeuwen van het Sticht van Utrecht, tegen de dreiging uit het Gelderse hertogdom, en in de recente geschiedenis van de Vesting Holland. Rhenen is daardoor vaak en vergaand verwoest. Het laatst in de jaren 1940-1945. Het monument bij de ingang van het oude gemeentehuis aan de Herenstraat is een herinnering aan deze verwoesting en aan de wederopbouw.

In de historische benedenstad van Rhenen voelt u zich nog altijd terug in de tijd. Hier vindt u naast smalle pittoreske straatjes en pleintjes en restanten van de eeuwenoude stadswallen de markante Cunerakerk met toren. Een laatgotische kerk, gebouwd tussen 1492 en 1531. Door velen beschouwd als de mooiste van Nederland.

Grebbeberg
De Grebbeberg is een stuwwal die gevormd is door de stuwende werking van het landijs in de voorlaatste ijstijd en is in 1995 door de provincie Utrecht aangewezen als eerste Aardkundig Monument.
Op de Grebbeberg ligt de erebegraafplaats die herinnert aan de zware strijd die is geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar op 4 mei vindt hier de Dodenherdenking plaats. Aan de voet van de berg ligt een groot rivier-oever reservaat van 120 ha., genaamd de Blauwe Kamer. Het Grebbebos, waar u heerlijk kunt wandelen, biedt prachtige vergezichten op de 50 meter lager gelegen Rijn en Betuwe. U vindt er overblijfselen van verdedigingswerken die uit de late Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog stammen.
En natuurlijk vindt u op de Grebbeberg het grote, moderne dierenpark “Ouwehand” met het unieke Berenbos en Tijgerbos, en waar u oog-in-oog met een ijsbeer kunt staan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *