Ridderkerk

Plaatsen > Ridderkerk

Ridderkerk is een woonkern en gemeente in de provincie Zuid Holland. De gemeente Ridderkerk heeft 44.685 (2007) inwoners en beslaat een oppervlakte van 25,32 km².

De gemeente Ridderkerk omvat de woonkernen:

  • Bolnes,
  • Oostendam,
  • Ridderkerk,
  • Rijsoord,
  • Slikkerveer

Planetarium Ridderkerk
In het planetarium in Ridderkerk kan door de koppeling van twee sterrenkijkers de sterrenhemel rechtstreeks worden geprojecteerd. Meerdere bezoekers kunnen zo tegelijkertijd de maan en de planeten aanschouwen. Bij een telescoop oude stijl, zoals bij veel sterrenwachten, kan maar één persoon tegelijk kijken. Het planetarium werd in 2005 in een oud schoolgebouw gebouwd, in 2007 kwam daar een unieke sterrenwacht bij. De twee opgestelde telescopen worden via een camera verbonden met het planetarium. Hierdoor kan de sterrenhemel live op de koepel worden geprojecteerd.

Oudheidkamer Ridderkerk
Oudheidkamer Ridderkerk aan de Kerksingel 26 is gevestigd in een uit 1840 daterende dorpsschool die begin jaren tachtig verbouwd werd en ingericht als Oudheidkamer. Sinds die tijd hebben de activiteiten van de Stichting Oud Ridderkerk een grote vlucht genomen. In een permanente tentoonstelling wordt de historie van Ridderkerk belicht en zijn tal van typisch Ridderkerkse zaken te bezichtigen.

Ruïne Huis te Woude (1371)
De ruïne Huis te Woude (1371) in Ridderkerk-Slikkerveer is een populaire hangplek voor jongeren en gaat daardoor volgens velen hard achtertuit. Na jaren van archeologisch speurwerk werden eind jaren ‘60 de resten van Huis te Woude ontdekt. Tevens stuitten onderzoekers op waardevolle archeologische vondsten, zoals muziekinstrumenten, keukengerei en wapens. De burcht heeft een bewogen historie uit de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Nog voordat de bouw van de machtige burcht was afgerond, braken de Hoeken het bouwwerk tot de grond af. Tegenstanders zouden zich hierdoor niet meer in het versterkte huis kunnen verschansen.
De in de jaren zestig gevonden muurresten werden zorgvuldig aan elkaar gemetseld in de vorm van een ruïne, zodat de oude waterput, schietgaten en enkele gevels herinneringen oproepen aan de verloren burcht.

Chocolade Atelier Van Noppen
Leuk om te bezoeken, en ook lekker, is chocolade Atelier Van Noppen, Gieterijstraat 51, 2984 AB, telefoon: 06-53360183 / fax: 0180-434717

Haven van Ridderkerk
De haven van Ridderkerk is toegankelijk voor vaartuigen tot een diepgang van vier meter. Daarnaast is er nog een jachthaven voor pleziervaartuigen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *