Schagen

Plaatsen > Schagen

Schagen is een provinciestadje, dat haar stadsrechten verwierf in de 15e eeuw. Schagen bestond toen al 10 eeuwen. Nu is dit stadje uitgegroeid tot een volwassen plaats met een sterk regionale functie. Het inwonertal ligt momenteel rond 17.000. Het overdekte winkelcentrum Makado trekt veel mensen vanuit de omgeving naar deze stad. De stad ligt op het oude terpenland dat Graaf Floris V binnen de Westfriese Omringdijk heeft laten aanleggen. Voor die tijd hadden Noormannen in dit gebied al flink huisgehouden. Schagen heet ook wel de Magnusveste, genoemd naar ridder Magnus. Een geharnast en moedig man die in 1219 met anderen optrok ter verovering van de stad Damiate in Egypte. Nu is de koosnaam Heerlijk Schagen actueel. Schagen was ooit een Vrije Heerlijkheid met een Heer aan het hoofd. De eerste heer was Willem van Beieren. Hij maakte zich verdienstelijk door het verfraaien van het dorp, door het aanleggen en onderhouden van wegen en lanen en door het stichten van het Schager slot.

Het vroegere leven is nog steeds terug te vinden in Museumboerderij Vreeburg, in de kerk op de Markt en de gevels rondom de Markt. De kerk op de markt(Nederlands Hervormd) is de tweede kerk op deze plaats. De eerste werd in 1895 door brand verwoest. Tijdens deze brand is veel historie van Schagen verloren gegaan, onder andere de graftombe van de eerste Heer van Schagen. De nieuwe kerk is in 1897 voltooid. De slottorens worden momenteel gerestaureerd en het kasteel van weleer wordt opnieuw opgebouwd.

Tot voor de MKZ-crisis in 2001 vond wekelijks de veemarkt plaats. In de zomermaanden staat Schagen 10 donderdagen in het teken van de Westfriese folklore met kleding en gebruiken en optochten met historische rijtuigen en traditionele kledij. Gelijktijdig vindt dan de weekmarkt plaats. In de vele horecagelegenheden rond de markt vinden tal van activiteiten plaats. Zo is er ieder jaar in het eerste weekend van augustus het popweekend. Het grootste openlucht popconcert in de wijde omtrek. Dit weekend trekt duizenden belangstellenden naar Schagen. Daarnaast zijn Skager Kuliner, het Jazz- en Bluesweekend, het Smartlappenweekend, Paasveetentoonstelling grote publiekstrekkers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *