Plaatsen > Sittard
De Grote of St.-Petruskerk is de oudst bestaande kerk van Sittard. De bouwgeschiedenis ervan gaat terug tot ongeveer 1330. Daarvoor stond op dezelfde plek ook al een belangrijke kerk. Deze werd in 1299 verheven tot collegiale Kapittelkerk met twaalf kanunniken. Tevens werd het de grafkerk van de Heren van Valkenburg. De koorbanken worden gerekend tot de oudste van Nederland. De Petruskerk, de Michielskerk en de Basiliek (zie hieronder) zijn in de periode mei t/m september te bezichtigen op dinsdag t/m zaterdag van 14.00-16.00 uur.
Rond de Markt zijn een paar gebouwen de moeite waard om te bekijken. Aan de Oude Markt staat de Basiliek van O.L. Vrouw van het H. Hart, een bijzondere in neogotische stijl gebouwde bedevaartskerk voor de vele pelgrims die Maria kwamen vereren vanwege de wonderbaarlijke genezing die hier had plaatsgevonden. Het is de eerste Nederlandse kerk die de eretitel basiliek kreeg.
Tegenover de kerk ligt het in dezelfde stijl gebouwde Mariapark, een 19de eeuwse kruisgang, een voorhal met kloostergangen, gebouwd om de grote stroom pelgrims op te kunnen vangen. Het Mariapark deed onder meer dienst als opvang voor pelgrims van de Sittardse basiliek.
Aan de noordwestzijde van de Markt ziet u café De Gats. Dit gebouw is een woonhuis uit de eerste helft van de 16e eeuw.
Aan de noordoostzijde ziet u de St. Michielskerk, een voorbeeld van Zuid-Nederlandse barok. Deze kerk werd gebouwd als kloosterkerk der Dominicanen. Als u aan de zuidwestzijde even de Rosmolenstraat inloopt (langs V&D en tegenover Hema), ziet u direct het Jacob Kritzraedthuis, een patriciërshuis uit 1620, nu in gebruik als VVV-kantoor.