Valkenburg

Plaatsen > Valkenburg

Valkenburg (c) 2017 Martin Lamboo
Valkenburg

De gemeente Valkenburg aan de Geul omvat meer dan alleen toeristisch Valkenburg. De gemeente Valkenburg zoals die tegenwoordig bestaat, is ontstaan uit de gemeenten Valkenburg-Houthem en Berg en Terblijt. Ook delen van de gemeenten Wijlre, Hulsberg en Margraten. Nu omvat de gemeente Valkenburg naast Valkenburg, de kernen Houthem, Geulhem, Berg, Terblijt, Vilt, Sibbe, IJzeren, Walem, Oud-Valkenburg en Schin op Geul.

Per 1 januari 2008 telde de gemeente Valkenburg 17.092 inwoners.

De oude kern van Valkenburg, globaal gelegen tussen de Kasteelruïne en de Geul, werd ooit beschermd door een uit kalksteen opgetrokken stadsmuur. Het vestingstadje werd ontsloten door vier poorten, waarvan de Berkelpoort en de Grendelpoort bewaard zijn gebleven. Van de stadsmuur staat langs de Wilhelminalaan nog honderd meter overeind.

Het beeld van Valkenburg werd meer dan vijf eeuwen beheerst door het Kasteel van Valkenburg. Het was een zogenaamd hoogtekasteel gebouwd op een uitloper van de Heunsberg. De steile kalksteenwanden van deze heuvel maakten de burcht vrijwel onneembaar. De ‘Dwingel’ fungeerde vroeger als droge kasteelgracht. In het rampjaar 1672 heeft stadhouder Willem III het kasteel laten opblazen. De Kasteelruïne kan worden bezichtigd.

Rond het midden van de negentiende eeuw ontwikkelt zich een nieuwe bron van inkomsten: het toerisme Vakantiegangers en dagjesmensen krijgen oog voor de unieke en ongerepte omgeving waarin Valkenburg is gelegen en bezoeken het plaatsje om er een vrije dag of een vakantie door te brengen. Dat is aanvankelijk slechts voorbehouden aan de happy few, maar de drie hotels die Valkenburg in die dagen telt worden er al snel meer.
De aanleg van de spoorlijn Valkenburg- Aken in 1853 met een station in Valkenburg is een voorname stap op de weg naar ontsluiting van het tot dan toe betrekkelijk moeilijk bereikbare Geulstadje. Om de toeristen beter van informatie te voorzien en voor aanvullende activiteiten te zorgen werd in Valkenburg de allereerste VVV van Nederland opgericht.

Valkenburg (c) 2024 Martin Lamboo

Mergelgroeven
Tot de meest bekende attracties behoren de sinds de middeleeuwen ontgonnen onderaardse mergelgroeven zoals de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Valkenburg heeft zich ook ontpopt tot kuuroord door de aanwezigheid van de Thermae 2000 op de kop van de Cauberg. Andere attracties zijn de Romeinse katakomben een replica van de christelijke onderaardse begraafplaatsen in Rome het Grottenaquarium de modelsteenkolenmijn attractieparken De Valkenier en Sprookjesbos uitzichttoren de Wilhelminatoren streekmuseum Het Land van Valkenburg de kasteeltuin te Oud-Valkenburg en diverse kastelen in en om Valkenburg.

De Cauberg
De Cauberg is een begrip in de wielersport. Niet alleen de amateurwielrenner fietst er zich op stuk. Er zijn ook profs die zich, eenmaal boven, vies vergissen in het vals plat daar. Menige grote wielerwedstrijd heeft er zijn finish gehad en er zijn heroïsche gevechten geleverd. Al in 1938 organiseerde Valkenburg het wereldkampioenschap (WK) wielrennen op de weg. Tien jaar later was dat weer het geval. Daarna duurde het tot 1998. De Nacht van Valkenburg was er al, en zelfs de Tour de France deed in 1992 Valkenburg aan.

Openluchttheater Valkenburg
In 1916 werd in de Valkenburgse heuvels een pracht van een Openluchttheater gerealiseerd naar een ontwerp van de vermaarde architect Cuypers. Inmiddels vinden er regelmatig muziek- en theather voorstellingen plaats.
Openluchttheater Valkenburg, Plenkertstraat 51a
6301 GL Valkenburg.

Langeafstand wandelingen
Een aanrader is de N.S. wandeling Krijtlandpad, 42 km, loopt van station Valkenburg via Gulpen naar station Eijsden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *