Havenstrand Vlieland nog altijd afgesloten

Het havenstrand aan de noord-westkant van Vlieland is nog altijd gesloten voor publiek, nadat het in september vorig jaar werd afgesloten.. Een deel van het zand dat Boskalis in opdracht van Rijkswaterstaat had aangebracht, stortte hier eerder in 2013 in zee. 

In 2022 gebeurde dat ook al. Rijkswaterstaat kan niet uitsluiten dat het opnieuw gebeurt en is daarom aan het uitzoeken hoe de oever van het havenstrand beter beschermd kan worden met een combinatie van stenen en zand.

Verzakt strand op Vlieland

Het gaat om het strand tussen de jachthaven en Fortweg. Hier ontstond in september 2023 een oeverval. Een deel van het strand bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul. De oorzaak was volgens de gemeente een strandsuppletie van Boskalis, die op dat moment in opdracht van Rijkswaterstaat op Vlieland aan het werk was.

Bij strandsuppleties worden grote hoeveelheden zand aangebracht, soms miljoenen kubieke meters in maanden tijd.

Het stranddeel is volgens Rijkswaterstaat moeilijk te onderhouden, omdat er een diepe geul dicht voor de kust ligt. Dat zorgt ervoor dat zand relatief snel in zee verdwijnt. Terwijl wordt onderzocht hoe het strandgedeelte beter beschermd kan worden, laat de beheerder wel geregeld nieuw zand aanbrengen om te voorkomen dat de kust verder afslijt. Dat zand komt uit een zanddepot dat verderop is aangelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *