Milieuzone Utrecht

In het centrum van Utrecht geldt een milieuzone voor oudere auto’s en vrachtwagens op diesel. Sinds mei 2015 krijgen dieselpersonen- en bestelwagens van voor 2001 een boete als ze de milieuzone inrijden. Utrecht was daarmee de eerste stad die de meest vervuilende personenwagens uit het centrum verbant. Bijna 2.700 Utrechtse autobezitters kregen een subsidie voor het naar de sloop brengen van hun auto.

Welke auto’s mogen de milieuzone Utrecht niet in? – Personen- en bestelauto’s die op diesel rijden en voor 1 januari 2001 voor het eerst een kenteken hebben gekregen (de Datum Eerste Toelating, deze vindt u op uw kentekenbewijs).

Waar ligt de milieuzone – Op de grens van de milieuzone staan borden die de zone aangeven. Op de hoofdwegen van de gemeente Utrecht zijn aankondigingsborden geplaatst. Deze

aankondigingsborden geven aan dat de bestuurder een milieuzone nadert. De milieuzone omvat de Utrechtse binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs, en enkele wegen die daar aan grenzen.

Handhaving milieuzone Utrecht – De gemeente controleert of er auto’s in de milieuzone rijden die daar niet mogen komen. Dit doen we op verschillende manieren. Denk aan verkeerscamera’s, scanauto’s en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). De camera’s lezen het kenteken van de auto’s en controleren of de auto in de milieuzone mag komen. De camera’s maken alleen beelden van het kenteken en de auto. Overtreders krijgen een boete via het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). De opbrengst van de boete gaat naar het rijk.

Uitbreiding – Er wordt nu ook gekeken naar uitbreiding van de milieuzone in de stad, terwijl de politieke steun in het stadsbestuur voor de milieuzone afneemt. De uitbreiding wordt onderzocht door het RIVM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *