Wanroij 

Plaatsen > Wanroij (NB)

Wanrooij ligt in het Oost van Noord-Brabant.

De nederzetting Wanroij is waarschijnlijk ontstaan rond de 12e of 13e eeuw. De naam Wanrode komt voor de eerste maal voor in een akte van het Graafse gasthuis van 1317.

Wanroij is een typisch Peelranddorp, oorspronkelijk bestaand uit een aantal gehuchten gedrapeerd langs oude bouwlanden, waar rond de kerk een kleine kern ontstond. Deze kerk werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de troepen van de hertog van Parma platgebrand. De hierna gebouwde kerk bleek rond 1900 te klein en in de plaats kwam een door architect C. Franssen in neo-gotische stijl ontworpen kerkgebouw. Het is toegewijd aan de H. Cornelius, beschermheilige van het hoornvee.

In 1997 kwam een grote ruiterhal gereed nabij De Bergen. Deze hal is van bovenregionale betekenis en herbergt jaarlijks vele paarden, ruiters en bezoekers. De Bergen trekt jaarlijks ongeveer honderdduizend recreanten wat leidt tot een druk en gezellig samenzijn van bewoners en toeristen. Na de zo drukke zomer keert de rust weder in dit zo gezellige Brabantse dorp aan de rand van de Peel.

Even buiten de bebouwde kom ziet u al van verre de standerdmolen “De Hamse molen”. Het is de enige gesloten standerdmolen (1811) in Nederland met drie zolders.

Op het dorpsplein achter de kerk van Wanroij kunt u een bezoek brengen aan de educatieve natuurtuin Corneliushof. Bij de ingang van deze tuin staat een geheel gerenoveerde dorpspomp. Rechts daarvan ziet u een waterpartij met drie bronzen vrouwenfiguren van de hand van kunstenaar Karel Zijlstra. Op de plaats van de pomp en het kunstwerk ontmoetten vroeger de vrouwen elkaar om de was te bleken en te wassen.

Recreatiepark De Bergen in Wanroij heeft een speeltuin met vele toestellen, een grote waterplas met zandstrand en een roeivijver. Ook skelteren en midgetgolfen behoren tot de mogelijkheden.

Fietspad langs het Peelkanaal
Wanroij heeft er sinds 2008 een gloednieuw fietspad bij. Dat is aangelegd langs het Peelkanaal, dat in de jaren dertig als verdedigingslinie is aangelegd.
Dit zogeheten Defensiekanaal ligt in de gemeenten Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *