Warffum 

Plaatsen > Warffum 

Warffum ligt in de gemeente Eemsmond in de provincie Groningen.

Warffum, een klein dorpje dat bekend staat om het oude, authentieke centrum uit de 19e eeuw, ligt ten westen van Usquert en op een steenworp afstand van het Waddengebied. Warffum heeft een mooie kern en een, in oude glorie herstelde, haven Warffum is een cultuurdorp met bijzondere voorzieningen. De wierde van Warffum is tot beschermd dorpsgezicht verklaard. Warffum telt ruim 2400 inwoners. Warffum is bekend om zijn jaarlijks terugkerende internationaal folkloristisch dansfestival Op Roakeldais.

Het dorp ligt op een grote rechthoekige wierde. De oude wierde van Warffum werd al in de Romeinse tijd bewoond. Tot 1850 bevond de bebouwing zich grotendeels op de wierde. Daarna waren er verschillende uitbreidingen. De aanleg van de spoorlijn speelde daarin een belangrijke rol. Er werd vooral uitgebreid langs bestaande wegen. Later werd er ook richting de Warffumermaar gebouwd en ten westen daarvan.
Het centrum van Warffum is doordrongen van historie. Een aantal panden op de oude wierde is opgenomen in het openluchtmuseum Het Hoogeland.

Warffum is een prachtig wierdedorp met een mooie dorpskern. In het centrum is het Openlucht Museum Het Hoogeland gevestigd. Tot het museum behoort een aantal authentieke gebouwen uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw. In het centrum staat ook een kerk uit de veertiende eeuw met één van de mooiste orgels van Noord Nederland. De gereformeerde kerk dateert uit 1886.

Warffum is bekend om zijn jaarlijkse internationale folkoristische dansfestival Op Roakeldais: http://www.oproakeldais.nl/ . Ieder jaar komen er dansgroepen uit allerlei landen naar Warffum om voor een groot publiek de dansen van hun land uit te voeren.

Warffum heeft ook een prachtig haventje.

In het kerkje van Breede (nabij Warffum) vinden geregeld muziekuitvoeringen plaats.

Warffum beschikt over een aantal goede voorzieningen. Er zijn weg-, trein- en busverbindingen met onder meer Groningen, Uithuizen en Delfzijl. Warffum ligt langs de spoorlijn Groningen-Roodeschool.

Eens per week op vrijdagmorgen is er in Warffum in de Torenweg markt.

Verder zijn er voorzieningen voor de eerste levensbehoeften en diverse horecagelegenheden. Bij Breede (nabij Warffum) is een openlucht zwembad met camping. Verder heeft Warffum zowel overdekte als onoverdekte sportaccommodaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *