Wijk bij Duurstede

Plaatsen > Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede ligt in de provincie Utrecht.

Aan het eind van de 7e eeuw was Dorestad een stapelplaats op een belangrijk knooppunt van vaarwegen. Het stadje ging ten onder door vele plunderingen van de Noormannen en ook omdat de Rijn verzandde. 

Het Wijk bij Duurstede van onze dagen toont nog uit de I4e eeuw de Johannes de Doper-kerk. In 1486 liet bisschop David van Bourgondië er de nooit voltooide gotische toren aanbouwen. Deze kan bezichtigd worden na overleg met de plaatselijke vvv.

Kasteel Duurstede is een 13e eeuwse burcht, waarvan de ruïne van de vierkante donjon resteert. De ronde toren is een overblijfsel uit de tijd van David van Bourgondië, 1459-1496, en na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. Het geheel is te bezoeken van half mei tot half september. Vrij toegankelijk is het kasteelpark dat op de 17e eeuwse bolwerken is aangelegd.

Op de markt in Wijk staat een pomp uit 1759, vlak voor het stadhuis dat in 1662 in Hollandse renaissancestijl is gebouwd. Aan de rivier vindt men de walmolen Rijn en Lek’, die ten onrechte vaak de ‘molen van Ruysdael’ wordt genoemd. Hij is opgetrokken op een stenen onderbouw, de Leuterpoort, restant van een oude stadstoren.

In het sierlijke Wijk bij Duurstede van nu zijn aardig wat restanten van het verleden te vinden. Bijvoorbeeld het voormalige kasteel van Philip en David van Bourgondië, nu een gerestaureerde kasteelruïne. 

Ook de fraaie veertiende-eeuwse Johannes de Doper-kerk, de walmuur en de karakteristieke walpoortmolen zijn er nog.

Wie meer van natuur houdt, kan één van de Bloesemroutes fietsen of wandelen tussen Wijk en Bunnik

Wijk bij Duurstede is een echt Bourgondische gemeente en trekt veel kunst– en cultuurliefhebbers. Het heeft een keur aan restaurants en andere eetgelegenheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *