Zandvoort

PLaatsen > Zandvoort

Zandvoort is een bloeiende badplaats met een grote toeristische aantrekkingskracht. Bovendien is Zandvoort over de weg en per spoor goed bereikbaar. De treinreis Amsterdam CS -Zandvoort duurt slechts een half uur. Het station ligt bijna aan het strand. Er zijn vele mogelijkheden tot vermaak en de omgeving biedt een scala aan schitterend natuurschoon. Niet alleen het brede – en schone – strand nodigt tot bezoek uit. De schoonheid van het uitgestrekte duingebied, bijvoorbeeld, is ongekend.

Ruim 1900 jaar geleden ontstonden door grote zandverstuivingen ten westen van de strandwal waarop Haarlem is gelegen, de zogenaamde jonge duinen. Een klein aantal vissers streek in de zeereepduinen neer, waar de duinenrij onderbroken was en vanaf het strand toegang verschafte tot de lager gelegen binnenduinen. Daar ontstond omstreeks 1100 het dorp Sandevoerde ofwel Zandvoort.

Bekend als belangrijke badplaats, dankt Zandvoort haar faam tevens aan het circuit en het casino. Toch kent Zandvoort ook een kleine historische kern. Bij de VVV kantoren is verkrijgbaar de erg aardige stadswandeling “Slenteren langs Zandvoortse “sloppies” (waarmee de nauwe steegjes en straatjes in het centrum bedoeld worden).

JuttersmuZEEum 
Op het strand van Zandvoort aan Zee worden dagelijks door middel van jutten vele voorwerpen gevonden. Jutten is het oprapen van voorwerpen op het strand, niet wetend van wie ze komen of zijn. Voorwerpen die voor een -klein- deel zijn verloren door zeevarenden of zijn achtergelaten door strandbezoekers. Een gedeelte hiervan komt van de zeebodem maar verreweg het meest voorkomend zijn voorwerpen die van schepen afkomstig zijn. Een deel is verloren en een deel is overboord gegooid. In het JuttersmuZEEum te Zandvoort vindt u niet alleen drijvers in alle kleuren en maten, boeien, weersondes, apparatuur voor zee-onderzoek, viskratten maar ook andere bijzondere vondsten zoals flessenpost van over de hele wereld! De strandjutters vertellen graag meer over de verhalen die de voorwerpen met zich mee dragen. Het museum kunt u vinden op de Boulevard de Fauvage (gebouw de Rotonde) te Zandvoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *