Zwolle

Plaatsen > Zwolle

Zwolle (c) Martin Lamboo 2016
Zwolle (c) Martin Lamboo 2016

De gemeente Zwolle ligt in de provincie Overijssel. Inwoneraantal: 110.917; Oppervlakte: 119,28 km²; Wateroppervlakte: 5,99 km².

De gemeente Zwolle bestaat bestuurlijk uit de stadsdelen

  • Zwolle Noord,
  • Zwolle Oost,
  • Zwolle Stad,
  • Zwolle West,
  • Zwolle Zuid

Zwolle, de stad van de “Blauwvingers”, de “Peperbus” en het “Broerenklooster” werd in de 8e eeuw gesticht door Friese kooplieden en groeide geleidelijk uit tot een belangrijke handelsstad. Met het toetreden van Zwolle in de 15e eeuw tot het Hanzeverbond brak voor Zwolle de ‘Gouden Eeuw’ aan. Dankzij een bloeiende handel en nijverheid werd Zwolle zowel op kerkelijk- als op cultureel gebied een stad van betekenis en daarmee een trekpleister voor handelaren, pelgrims en studenten.

Zwolle (c) 2016 Martin Lamboo
Zwolle (c) 2016 Martin Lamboo

Lange tijd waren in Zwolle zes, zeven scheepswerven gevestigd. Schippersvereniging Schuttevaêr is in Zwolle opgericht. De Kaag is een typisch Zwols zeewaardig zeilschip. De Kamper Kogges konden niet verder dan Schokland. Vanwege zijn geschiktheid voor ondiep water, werden kagen ingezet om Zwolle te bereiken.

De stad werd een belangrijke plaats voor grote bouwmeesters als Berend van Coblenz en schilders als Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever. Daarnaast leefden de moderne devoten Thomas à Kempis (Imitatio Christi) en de grondlegger van ons onderwijssysteem Joannes Cele in Zwolle en lieten er hun sporen na.

Het stadhuis, de vestingwerken, de Sassenpoort, de vele mooie patriciërshuizen, de Hoofdwacht, kloosters, kerken en vele andere middeleeuwse gebouw

Zwolle (c) 2016 Martin Lamboo
Zwolle (c) 2016 Martin Lamboo

en getuigen nog van dit rijke verleden. Een wandeling door de binnenstad van Zwolle betekent echter niet alleen wandelen door de Middeleeuwen maar is tevens een ontdekkingstocht door de geschiedenis van de architectuur van de twintigste eeuw. In de bruisende binnenstad van Zwolle is de geest van de tijd zichtbaar en dit maakt de stad zo boeiend en een kennismaking meer dan waard.

Oorlogsmonument aan de Eikenlaan in de wijk Berkum in Zwolle.
Het monument werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 “Flying Fortress” van de 388e Bomb Group van

Zwolle (c) 2016 Martin Lamboo
Zwolle (c) 2016 Martin Lamboo

de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op 11 januari stil gestaan bij de slachtoffers. Het monument is geadopteerd door de leerlingen van groep 5 en 6 van de basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp uit Zwolle.

Oorlogsmonument Meppelerstraatweg
Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel, die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Het monument is in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen. De school herdenkt elk jaar op 31 maart de slachtoffers.

Het gebouw aan de Melkmarkt 1-5 wordt van verschillende kanten geroemd vanwege de historische kap en voorgevel. Daarnaast, aan de Melkmarkt 7 en 9, zijn ondermeer waardevol vanwege hun middeleeuwse kelder.

De Vreugderijkerwaard is één van de natuurgebieden die eigendom is van Natuurmonumenten.  De Vreugderijkerwaard is een vogelrijk natuurgebied. In het gebied lopen kuddes galloways, van die zwarte oerrunderen en koningspaarden, die het gebied beheren. De Vreugderijkerwaard is niet echt een gebied om door heen te wandelen, maar vanaf de dijk kun je genieten van de vogels. Ook vanuit de vogelkijkhut kun je de vogels perfect zien. De diversiteit van de vogels in dit gebied is uniek.  Natuurmonumenten organiseert fiets- en wandeltochten en excursies langs de Vreugderijkerwaard.

Parkpret in Park Eekhout
Begin mei oogt Park Eekhout als een schilderij van oude Hollandse meesters: een ouderwets gezellige middag in het park, sfeervol en vermakelijk zonder opdringerig te worden. Parkpret wordt sinds 2004 georganiseerd en het wordt elke keer een stukje groter. Ook treden artiesten op tijdens Parkpret. Parkpret wordt georganiseerd in het kader van de landelijke Dag van het Park. Parkpret is niet bedoeld als pretpark. Het is een beetje terug naar vroeger, geen hamburgers, maar wafels.
Op de dierenweide, waar normaal geitjes en lama’s lopen, wordt ruimte gemaakt voor kindervermaak in alle soorten en maten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *