Recepten > Aardappelplaat
Ingrediënten:
Deeg
250 g tarwebloem, patent; 3 afgestreken theelepels instantgist; 1½ -2 dl lauw water; 1 eetlepel olie; 1½ theelepel zout
Beleg
2 eiwitten; 500 g geschrapte Opperdoezer Ronde; 4 eetlepels grof gesneden lente-uitjes; 2 eetlepels crème fraîche; 4 eetlepels gekneusd karwijzaad; 2-3 eetlepels zout; 2 eierdooier; 2 dl crème fraîche; 2 eetlepels zout.
Bereidingswijze:
Bloem mengen met gist, water en olie. Kort kneden. Zout toevoegen en er een elastisch deeg van kneden. Halfuur toegedekt met vochtige doek laten rijzen op een warme plek. Bakpapier uitspreiden op een vochtig werkvlak. Het met bloem bestoven deeg daarop uitrollen tot een plak van 25 bij 35 cm. Met papier overbrengen op een bakplaat. Bedekken met de vochtige doek, terwijl de oven wordt voorverwarmd op 200 ºC.
Eiwitten stijfkloppen. Aardappels grof raspen. Mengen met uitjes, crème fraîche, karwij en zout. Uitspreiden over de deegplak. Dooiers en crème fraîche mengen met zout en in een klein straaltje over het beleg schenken; in 30-35 minuten goudbruin bakken op de middelste richel.