Medemblik

Plaatsen > Medemblik

Medemblik is een gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente Medemblik heeft 26.569 inwoners.

De gemeente Medemblik bestaat uit de woonkernen:

 • Abbekerk,
 • Benningbroek,
 • Hauwert,
 • Lambertschaag,
 • Medemblik,
 • Midwoud,
 • Nibbixwoud,
 • Oostwoud,
 • Opperdoes,
 • Sijbekarspel,
 • Twisk,
 • Wognum,
 • Zwaagdijk

Woonkern Medemblik
Medemblik is een oud klein stadje en gemeente in de regio West Friesland van de provincie Noord-Holland aan het IJsselmeer. De gemeente telt 7.895 inwoners (2003) en heeft een oppervlakte van 108 81 km² (waarvan 100 05 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

In 1289 werden Medemblik stadsrechten verleend door graaf Floris V. Het stadje werd in 1517 door het leger van Greate Pier geplunderd en werd in 1572 belegerd.
Door de ingebruikname van het Noordhollands Kanaal in 1824 nam het belang van Medemblik als havenstad sterk af. De afsluiting van de Zuiderzee leek de nekslag voor Medemblik te betekenen maar in de jaren zestig van de 20e eeuw ontwikkelde de stad zich tot watersportcentrum.

Medemblik bezit veel historische gevels en een stadhuis uit 1939 van de architect Alexander Kropholler.

De haven wordt gedomineerd door kasteel ‘Radbout’ gebouwd in 13e eeuw. Medemblik beschikt buiten enkele historische panden nog over een bakkerij- en een stoommachinemuseum. Kasteel Radboud dateert uit 1288 en is een van de weinige kastelen die Noord Holland provincie nog rijk is. Vele gebouwen herinneren aan het rijke verleden van het altijd knus gebleven stadje, zoals het voormalig Weeshuis en de Hervormde Kerk. Stoom is volop te vinden bij de halte van de Museumstoomtram of bij het Stoommachinemuseum in het gemaal de Noorder Koggen.

Bakkerijmuseum “De Oude Bakkerij” 
Het bakkerijmuseum “De Oude Bakkerij”, in het centrum van Medemblik, geeft een bijzondere kijk op het bakkersvak van vroeger. De familie Spil is 25 jaar geleden bescheiden begonnen, maar met hulp van talloze vrijwilligers is het museum inmiddels uitgegroeid tot een toeristische atractie. Er zijn talloze met de hand aangedreven machines, bijzondere chocolade- en suikerwerkvormen en zeer oude speculaasplanken te vinden. Ook is er een complete tentoonstelling over de geschiedenis en verwerking van chocolade. Speciaal zijn de demonstraties tijdens de openingstijden. Het museum geeft daarmee een complete indruk van de bakkerij in het verleden. 

Zoals veel plaatsen aan het IJsselmeer is ook Medemblik een watersportgemeente. Er zijn moderne jachthavenvoorzieningen, en een buitengaats gelegen zeilwedstrijdcentrum, maar ook ligplaatsen in de oude havens naast de bruine vloot of de oude visafslag.

Nesbos is een recreatiegebied aan het IJsselmeer tussen Medemblik en Onderdijk. Het Nesbos bestaat al ruim twintig jaar en maakt deel uit van de jongere Vooroever. Het is een dagrecreatieterrein van ruim 10 hectare met een schaduwrijke boomweide waar heerlijk kan worden gespeeld. In het Nesbos staan sanitaire voorzieningen en bij de Droge Wijmers is een ruim parkeerterrein. Op het Nesbos kunt u, bij gunstige weersomstandigheden in het voor-, hoog- en naseizoen overdag de tent uitproberen. Afhankelijk van verordeningen en weersomstandigheden kan het dagkampeerterrein gesloten zijn. In het IJsselmeer kunt u zwemmen en surfen (schelpenbanken aanwezig). Het Nesbos is verbonden aan de Vooroever met een prachtig fietspad dat van Medemblik naar Andijk loopt. Ook is er hier een fietspad dat richting het Egboetswater gaat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *