Laatste update 07/10/2025 door Redactie
Advocaat – een romige klassieker uit de Nederlandse keuken
Advocaat is een traditionele, dikvloeibare eierlikeur die vooral in Nederland en België geliefd is. Het wordt vaak geserveerd in een klein glaasje met een toef slagroom, als digestief of als zoete traktatie bij feestelijke gelegenheden zoals Pasen en Kerst. De oorsprong van advocaat ligt waarschijnlijk in een Zuid-Amerikaanse avocadodrank, die door kolonisten naar Nederland werd gebracht. Omdat avocado’s hier schaars waren, werden ze vervangen door eidooiers, wat leidde tot de romige advocaat zoals wij die nu kennen. In de 19e eeuw werd het recept verder verfijnd, onder andere in ’s-Hertogenbosch, waar distilleerder J.G. Cooymans het drankje populair maakte.
Ingrediënten
- 10 scharreleieren
- 150 ml brandewijn
- 150 gram suiker
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze
- Voorbereiden van de vanille
Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit. - Eieren zeven
Klop de eieren los in een ruime kom en giet ze door een fijne zeef om eventuele vliesjes te verwijderen. - Mengen
Doe de gezeefde eieren terug in de kom en voeg suiker, vanillemerg en brandewijn toe. Meng goed. - Au bain-marie verwarmen
Zet een pan met water op het vuur en plaats de kom erboven. Zet het vuur laag en klop het mengsel continu met een garde. Zorg dat de randen schoon blijven zodat het ei niet stolt. - Afkoelen
Wanneer het mengsel lobbig en schuimig is, haal de kom van het vuur. Zet deze in koud water en roer voorzichtig tot het bijna koud is. - Zeven en bewaren
Giet de advocaat nogmaals door een zeef en bewaar in een gesteriliseerde glazen pot of fles.
Serveeradvies
- Serveer in een klein portglas of likeurcoupe, eventueel met een toef slagroom.
- Lekker bij desserts zoals ijs, poffertjes of taart.
Lokale tips
- Bezoek een ambachtelijke distilleerderij, zoals Van Wees in Amsterdam of Veldman Stokerij in Limburg, waar nog steeds brandewijn wordt gestookt volgens traditionele methoden.
- Combineer een proeverij van advocaat met een stadswandeling door ’s-Hertogenbosch, waar de moderne Nederlandse advocaat zijn bekendheid kreeg.
- Tijdens paasmarkten in Zuid-Holland en Noord-Brabant vind je vaak huisgemaakte advocaat, soms bereid met lokale brandewijn.
- Maak een culinaire route langs distilleerderijen in Groningen, Friesland en Drenthe, waar naast brandewijn ook andere streeklikeuren worden geproduceerd.
Praktische informatie
Van Wees Distilleerderij De Ooievaar – Amsterdam
Adres: Driehoekstraat 10, 1015 GL Amsterdam
Rondleidingen: op afspraak, inclusief proeverij
Website: Van Wees Distilleerderij
Veldman Stokerij – Limburg
Adres: Rijksweg 23, 5954 AC Belfeld
Specialiteit: traditionele brandewijn en moutwijn
Website: Veldman Stokerij