Recepten > Paling > Zootje paling op zijn schippers
Een oud gerecht dat de palingvissers van de oude Zuiderzee (nu IJsselmeer) aan boord van hun schepen vaak klaarmaakten.
Ingeredienten
- 1 kg dunne aal of paling
- 1 kg aardappelen
- water
- boter
- azijn
- versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
- Maak de paling schoon, stroop ze en snijd ze in moten. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
- Leg op de bodem van de pan een laagje aardappelen, daarop een laagje paling, daarop weer een laagje aardappelen en zo verder tot alles op is.
- De bovenste laag moet uit aardappelen bestaan.
- Giet zoveel water erbij dat de aardappelen net onderstaan en kook alles in ongeveer een half uur gaar.
- Giet af door een vergiet en doe het ‘zootje’ in een schaal.
- Maak terwijl het ‘zootje’ aan het koken is, een simpele saus van 1 deel boter op eenderde deel azijn, die wel ‘zure dopie’ werd genoemd.
- Breng boter en azijn tegen de kook aan (vooral niet koken!).
- Voeg de vers gemalen zwarte peper toe en roer.
- Geef naast ieder bord een kommetje met ‘zure dopie’).