Barbecue (BBQ)

In de Dikke van Dalen staat:
bar·be·cue (de ~ (m.), ~s)
toestel om vlees in de open lucht te roosteren
afgekort: BBQ of bbq

bar·be·cue·ën (onov.ww.)
vlees roosteren op een barbecue

Barbecue of barbeque?
Door de afkorting bbq is de verleiding groot om dan ook barbeque te schrijven maar dit is de Amerikaanse schrijfwijze. De juiste schrijfwijze in Nederland is en blijft ‘barbecue’. We maken ook direct maar een opmerking over “Barbecuen of barbecueën”. Hoewel veel sites en boeken het hebben over ‘barbecuen’ is dat volgens de Van Dale niet juist.

Barbecue is een gezellige manier om in gezelschap buiten vlees en groenten te bereiden op, van origine, een open vuur.

U mag niet zomaar overal barbecueën. In sommige gemeenten is het zelfs verboden om vuur te stoken in een vuurkorf. Informeer bij uw brandweer of dit is toegestaan. Probeer (rook- en stank) overlast in de buurt tot een minimum te beperken.

Een Barbecue kiezen
De keuze voor een barbecue wordt vooral bepaald door het gemak dat je wilt. Tegenwoordig zijn er barbecues in alle soorten en maten. De meest authentieke vorm van barbecueën is boven houtskool. Een houtskoolbarbecue is goedkoper en kan eventueel ook met hout gestookt worden. Daarentegen heeft de houtskoolbarbecue wel meer aandacht nodig, maar dat kan ook als een voordeel worden gezien omdat men gezellig bezig is. Doordat houtskool heter wordt dan bijvoorbeeld gas, krijgt het vlees meer de echte grillsmaak.
In plaats van het gewone houtskool kan men ook kiezen voor briketten. Briketten zijn samengeperste stukken houtskool. Het op temperatuur komen van briketten duurt wat langer dan met gewoon houtskool, maar ze blijven wel langer gloeien. Voor grotere groepen is het barbecueën met briketten dan ook een uitkomst.
Daarnaast zijn er ook barbecues op gas en elektrische. Het grootste voordeel van een gasbarbecue of een electrische barbecue is dat het een stuk makkelijker is dan barbecueën op houtskool. Gasbarbecues worden snel warm en ze geven minder rommel dan een houtskoolbarbecue of een brikettenbarbecue.  De echte houtskoolbarbecue liefhebber mist de echte rokerige smaak die je creëert op een houtskoolbarbecue.

De barbecue zelf moet gemaakt zijn van een vuurveilig materiaal. Het meest komt de metalen barbecue voor omdat deze makkelijk te plaatsen is, maar ook eenvoudig schoon gemaakt kan worden en op te bergen is als deze niet in gebruik is. Gemetselde barbecues van vuurvaste steen zijn veel prominenter in de tuin aanwezig. U moet hiervoor echt de ruimte hebben; of erg vaak barbecueën en de opoffering van uw tuin er voor over hebben.

Opstarten van de barbecue
Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond en zorg dat spelende kinderen of huisdieren hem niet omver kunnen lopen. Scherm de barbecue af als het te hard waait met een niet-brandbaar windscherm. In de buurt van tenten en droge bosjes kunnen vonken gemakkelijk brand veroorzaken.
Sluit tijdens het barbecueën ramen en deuren van huis, caravan, bungalow of tuinhuisje. Waarschuw ook uw buren als die dicht bij een raam open hebben staan.
Leg de briketten of het houtkool in de barbecue. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken.
Stop tussen de briketten aanmaakblokjes en steek die aan. Maak liever geen gebruik van aanmaakvloeistof. Dit is veel gevaarlijker dan aanmaakblokjes. Als u het toch gebruikt; lees dan de gebruiksaanwijzing aandachtig en goed door. Pas op voor uw kleding, door verstuiven van de vloeistof staat u snel in brand. Bij vloeistof NOOIT bijvullen op een gloeiende barbecue; de fles kan exploderen met alle levensgevaarlijke gevolgen. Gebruik bij het aanmaken dus aanmaakblokjes en liever geen speciale aanmaakvloeistof, maar zeker nooit benzine, petroleum of spiritus. Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg als dat nodig is.
Steek de barbecue op tijd aan, een brikettenbarbecue moet zeker 45 minuten voorbranden. Wanneer de vlammen gedoofd zijn zullen de briketten steeds verder grijs kleuren. De barbecue is nu klaar om te beginnen met het garen van uw producten. Een suggestie is om je vlakke hand ongeveer 10 cm boven de kolen te houden. Als je dit niet langer dan 2 seconden volhoudt, dan is de barbecue op temperatuur.
Er bestaan ook zgn. snelstarters voor de briketten van de barbecue; dan kunt u al na zo’n 20 minuten barbecueën.
Als de briketten grijs zijn legt u het rooster op de briketten. Laat het rooster rustig schoonbranden als het niet helemaal schoon is. Haal eventueel een schraper of borstel over het rooster.

Tips voor veilig barbecueën

  • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van een barbecue.
  • Loopt toch iemand een brandwond op, koel deze dan direct ten minste vijf minuten, liefst met zacht stromend leidingwater. Als er geen schoon water voorhanden is, is een sloot, een regenton of een plas ook goed.
  • Houd altijd een brandblusser of emmer water of zand bij de hand.
  • Dek een nog brandende barbecue na gebruik af met zand. Ga er nooit mee lopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *