Carbidschieten

Thema’s > carbidschieten

Carbidschieten kunt u in uw kerstvakantie overal in Nederland tegenkomen. Het meest wordt carbidschieten op het platteland uitgevoerd. De carbiddreunen zijn tot ver in de omliggende dorpen te horen.

Carbidschieten is een oud gebruik om het nieuwe jaar in te luiden en daarbij kwade geesten te verdrijven. Carbidschieten (Nederland), carbuurschieten (België), melkbusschieten of pulleschieten is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland.

Carbid (voluit calciumcarbide) geeft een chemische reactie bij toevoeging van water. Daarbij komt acetyleengas vrij. Acetyleengas is explosief wanneer het blootgesteld wordt aan vuur. Dit gas is nodig om bij het carbidschieten spectaculaire resultaten te boeken. Carbidschieten is veilig, mits men het op juiste wijze toepast. Carbid valt niet onder het vuurwerkbesluit en is in Nederland legaal.

Bij het carbidschieten worden met behulp van een stuk carbid en een stevige (melk)bus harde knallen opgewekt. Bij het carbidschieten wordt een stukje carbit met water in een stalen bus gedaan. De bus wordt afgesloten met b.v. een voetbal of deksel. Door de chemische reactie tussen carbid en water ontstaat het zeer brandbare acetyleen. Door nu op het juiste moment (verhouding acetyleen/lucht) een vonk in de bus te laten komen ontstaat de ontploffing. De vonk komt in de bus door een brandende lap voor een klein gaatje in de onderzijde van de bus te houden. Het gasmengsel in de bus ontploft met een dreunende (met een grote bus vaak oorverdovende) knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt. Om onnodige schade te voorkomen wordt een deksel meestal vastgebonden met een stevig touw van enkele tientallen meters lengte.

Een middagje Carbidschieten is meer dan het maken van harde knallen. Het is een gebeurtenis waaraan een grote groep mensen meedoen, vaak loopt het hele dorp uit. Terwijl er gezellig gepraat wordt onder het genot van een drankje worden hele competities uitgevochten tussen de groepen of dorpen onderling om de hardste knallen te produceren. Niet zelden kunt u bij het carbidschieten snert of gluhwein krijgen of is er een optreden van een Nederlandse (piraten)ster.

Als u tijdens uw vakantie lage harde dreunen hoort; ga dan gerust eens kijken. Maar neem vooral gehoorbescherming mee. De knallen kunnen harder zijn dan het hardste vuurwerk dat u ooit hoorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *