Gouden Koets

Thema’s > Gouden Koets

De Gouden Koets is een gift van de stad Amsterdam aan koningin Wilhelmina voor haar huwelijk en inhuldiging in 1898. Op hun huwelijksdag, 7 februari 1901 in Den Haag, reden koningin Wilhelmina en prins Hendrik voor het eerst in de Gouden Koets. Een maand later werd de koets in Amsterdam gebruikt bij de intocht van het Koninklijk paar

De Gouden Koets werd ontworpen en gebouwd door de gebroeders Spijker, de latere autofabrikant. De Gouden Koets is gemaakt van Javaans teakhout en deels bekleed met bladgoud.

Aan N. van de Waay, hoogleraar aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, werd het schilderwerk opgedragen. Aan de linkkant van de koets staat de afbeelding ‘Hulde der Koloniën’. Daarop zijn halfgeklede zwarte mannen en vrouwen te zien die – al dan niet knielend – waar aanbieden aan een op een troon gezeten vorstin. Toen de afbeelding werd gemaakt, eind 19de eeuw, in de koloniale tijd en tijdens de nadagen van de slavernij, ‘leek een dergelijke afbeelding heel gewoon, maar inmiddels zijn er mensen die er voor pleiten deze afbeelding van de koets te verwijderen. Sp[rekende voorbeelden daarvan zijn de Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) in een opiniestuk in NRC Next in september 2011.

De Gouden Koets wordt elk jaar door Koningin Beatrix gebruikt op Prinsjesdag. Op 2 februari 2002 werd de koets door Willem-Alexander en Maxima gebruikt voor hun huwelijk.  De Gouden koets is ook gebruikt in 1966 bij het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus, in 1937 bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en in 1901 bij het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik.

Ook bij doopplechtigheden koos de Koninklijke Familie enkele malen voor de Gouden Koets. Prinses Beatrix en Prinses Juliana werden voor hun doop in de Gouden Koets naar de kerk gereden.

In Amsterdam was de Gouden Koets al eerder te zien. Koningin Juliana gebruikte de koets na haar inhuldiging in 1948, Koningin Wilhelmina reed in de koets ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum in 1923 en Koningin Emma gebruikte de koets in 1929 bij de herdenking van haar 50-jarig staatsburgerschap.

Als u de Gouden Koets eens rustig wilt bekijken kunt u een bezoek brengen aan Paleis Noordeinde in Den Haag, De Gouden Koets staat vrijwel het gehele jaar in de Koninklijke Stallen achter dit paleis. Het is mogelijk om de Koninklijke Stallen bij Paleis Noordeinde te bezoeken. Op aanvraag vinden gecontroleerde rondleidingen plaats voor groepen. Jaarlijks zijn dat bij de Stallen circa 50 rondleidingen met maximaal 30 bezoekers per groep. Bij de toelating van bezoekers wordt gelet op spreiding naar regio en soorten bezoekers.

Bron: http://www.koninklijkhuis.nl/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *