Trouwlocaties

Thema’s > Trouwlocaties

Rozendaal en de Waddeneilanden zijn populaire trouwlocaties in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze locaties trokken in 2004 opvallend veel echtparen van buiten de gemeente. In 2004 was Rozendaal, vlakbij Arnhem, de populairste huwelijksgemeente: geen van de stellen die er trouwden, kwam uit Rozendaal zelf. Eén reden is dat Rozendaal een kleine en sterk vergrijsde gemeente is, waar maar weinig mensen wonen in de huwbare leeftijd. De gemeente beschikt bovendien over een aantal mooie trouwlocaties, waaronder kasteel Rosendael. Dat maakt de gemeente aantrekkelijk als huwelijksgemeente voor paren uit het hele land. Ook de meeste Waddeneilanden zijn in trek om te trouwen.
De minst populaire trouwgemeenten van 2004 waren Borculo en Groenlo.

In 2005 zijn 74 duizend huwelijken gesloten. Hiervan vonden er 67 duizend in Nederland plaats. Ruim 6 duizend huwelijken zijn in het buitenland gesloten.
Van de huwelijken die in Nederland plaatsvonden, zijn de meeste gesloten in Amsterdam, ruim 3 duizend. In totaal zijn in 2004 bijna 8 duizend huwelijken voltrokken in de vier grote steden.

Ook trouwen in het buitenland is in trek, zo tonen de cijfers van het CBS. Één op de tien huwelijken wordt in het buitenland voltrokken. Een kleine tweeduizend echtparen stapten in 2004 in de Verenigde Staten, Italië en de Antillen in het huwelijksbootje. Ook Turkije en Marokko behoren tot de landen waar relatief gezien veel Nederlanders in de echt treden.

Vooral in de drukke trouwmaanden, mei, juni en september zijn de populaire trouwlocaties vaak al een jaar of langer van te voren gereserveerd. Een trouwdatum kan maximaal 364 dagen van tevoren worden vastgelegd.

In Apeldoorn trouwen verreweg de meesten in het oude raadhuis. Ook een populaire trouwstek is het stadhuis, gevolgd door Kasteel ter Horst in Loenen, Kapel Hoog Soeren en de Heldringkerk.

Drie populaire trouwlocaties in de gemeente Baarn, naast het gemeentehuis, zijn: Kasteel De Hooge Vuursche, Restaurant Groot Kievitsdal en Villa Berg en Dal.

Lingewaard blijkt een populaire gemeente om in te trouwen. 70 procent van alle huwelijksparen, die elkaar daar het jawoord geven, komt van elders. Met name de beide kastelen in Doornenburg en Bemmel hebben een grote aantrekkingskracht op trouwlustigen.

In Muiden kan getrouwd worden bij de De Muider Compagnie aan boord van één van de schepen van de vloot. De vloot van karakteristieke jachten is één van de meest populaire en bijzondere trouwlocaties in de regio Muiden.

Trouwen in Nieuwegein kan in de trouwzaal van het gemeentehuis of in het voormalige klooster De Lantaern.

In Ruurlo is kasteel Huize Ruurlo het populairst.

In Sneek wordt getrouwd in de oude Ysbrechtummer stins Epemastate, en in het stadhuis.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *