Woninginbraken (Preventie)

Thema’s > Preventie van Woninginbraken

Als u op vakantie gaat kunt u veel zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Verlichting in en om de woning helpt om inbraken te voorkomen. Ook is belangrijk dat buurtbewoners sociale controle kunnen uitoefenen en onraad signaleren. Dat kan alleen maar als er, naast goede verlichting, vanuit de omgeving ook voldoende zicht is op de toegangsdeuren van een woning. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken. Veel woningen zijn vooral aan de achterzijde niet of onvoldoende verlicht, zodat inbrekers (vaak veelal via de achterzijde) ongestoord, in het donker hun werk kunnen doen.

Hoe u het inbrekers moeilijker maakt:

  • Het gebruik van goede buiten- en binnenverlichting blijkt een effectieve aanvullende maatregel. Zet tijdschakelaars op uw binnenlampen en stel ze zodanig in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat.
  • Zorg er voor dat er voldoende zicht is vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken. Goede buitenverlichting speelt hierbij een rol. Zorg dat het gedurende de donkere uren continue verlicht is, in plaats van een bewegingsschakelaar. Wanneer een bewegingsschakelaar het licht ontsteekt, wacht de inbreker tot deze weer uitgaat en zal buiten het bereik van zo’n schakelaar zijn werk kunnen voortzetten.
  • Tot slot is natuurlijk goed hang- en sluitwerk belangrijk.
  • Indien u op vakantie gaat en u heeft een eigen oprit en een achterblijvende auto, laat deze auto dan op de oprit staan in plaats van op de weg of in de garage. Dat geeft eerder de indruk, samen met brandende verlichting, dat de bewoners gewoon thuis zijn.

Meer weten?
Op het politiebureau kunt u de folder ‘Een veilig gevoel: in en om uw woning’ afhalen met daarin tips om inbrekers buiten de deur te houden. Ook kunt u de folder downloaden via de website Data.politie.nl
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *