Bunschoten

Plaatsen > Bunschoten

Bunschoten is een gemeente en woonkern in de provincie Utrecht. De gemeente telt 19.537 inwoners. Naast de kern Bunschoten kent de gemeente ook het dorp Spakenburg en aan de westkant van de gemeente het buurtschap Eemdijk, gestrekt langs de oever van de Eem. Sinds 1974, na het opheffen van de gemeente Hoogland, kwam een deel van de buurtschap Zevenhuizen bij de gemeente Bunschoten.

De geschreven geschiedenis van Bunchoten begint met de oudst bekende stadsbrief uit 1383. Bunschoten is op z’n minst een eeuw ouder. Al in het jaar 1294 was er sprake van een nederzetting die met de naam Hegeschoten werd aangeduid. De belangrijkste reden voor de vestiging op juist deze plaats was de strategische ligging tussen de gewesten Holland en Gelre en de ligging aan de in die tijd belangrijke rivier de Eem.

Pas na de Tweede Wereldoorlog verrezen rondom de oude stadskern van Bunschoten woonwijken waardoor er een einde kwam aan het echte landelijke karakter.

In Eemdijk, Zevenhuizen en Bunschoten vonden de meeste mensen hun hoofdbestaan in de veehouderij. Ook in Spakenburg stonden boerderijen maar dat was toch meer het vissersdorp. Spakenburg ontwikkelde zich mede door de gunstige ligging aan de Zuiderzee tot een vissersplaats van betekenis. De visserij bracht allerlei vormen van handel en bedrijvigheid met zich mee. Door de de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 en de inpoldering van het IJsselmeer verdween de visvangst. De visbewerking en de handel bleven bestaan. De vis wordt echter van elders aangevoerd. De havens, de scheepswerf met de helling, de smalle steegjes en de vissershuisjes houden de herinnering in stand aan de tijd dat de inwoners vooral van de visserij en wat daarmee samenhangt leefden.

Bunschoten-Spakenburg heeft een uniek karakter. Spakenburg bijvoorbeeld is vooral bekend om de havens. Vanaf het Randmeer vaart men als het ware de oude kern in. Als men langs de haven wandelt met de prachtig gerestaureerde scheepshelling, die volop in bedrijf is, kan men iets opsnuiven van vroegere tijden.

Klederdracht- en visserijmuseum
In het hart van Bunschoten-Spakenburg staat achter de Noorderkerk het Klederdracht- en Visserijmuseum. Hier vindt u van alles over de klederdracht en de cultuur van Bunschoten-Spakenburg. De collectie omvat meer dan 120 poppen, die een goed beeld geven van de historie en de tradities van de klederdracht: van originele dooppakken tot huwelijksdracht en rouwkleding. Daarnaast worden er zo’n 20 modellen van botters tentoongesteld, zowel ‘hoekers’ en ‘kulers’ als schepen voor de staandewandvisserij. Er zijn miniatuuropstellingen van lokale dorpstafereeltjes, zoals een schoolklas, een petroleumhandelaar en ’t visserijbedrijf.
Maar er is meer: een zeldzame verzameling geborduurde Bijbelse taferelen uit Engeland siert de wanden van het museum, er is een mooie kamer met vitrines vol gebreide kralentassen, kralenmofjes, zilverwerk, handbeschilderde kraplappen en porselein.
Er is een schitterende quiltexpositie, veelal gemaakt van authentieke Spakenburgse klederdrachtstoffen. Met medewerking van diverse quilters uit de regio, wordt deze expositie jaarlijks vernieuwd. Voor wie zelf wil quilten en patchworken is er in de museumwinkel een rijk assortiment aan authentieke stoffen te koop.
Er kan een afspraak gemaakt worden voor een klederdrachtshow. Een groep van ongeveer 12 personen laat u verschillende variaties van de klederdracht zien. Of u maakt een afspraak voor een uitleg van de klederdracht, waarbij tevens 1 à 2 personen uit het gezelschap kunnen worden aangekleed. (Hierbij kunt u ook koffie of een lunch bespreken.)
Klederdracht- en visserijmuseum, Kerkstraat 20,tel (033) 298 299 67 82, Postbus 197, 3750 GD Bunschoten.
Het museum is rolstoelvriendelijk, deskundige suppoosten zijn aanwezig om u rond te leiden.
Voor inlichtingen en reserveringen kunt u bellen met (033) 298 46 34. Het museum is geopend van de tweede zaterdag in april t/m de tweede zaterdag in september, maandag t/m ‘s zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *