Spakenburg

Plaatsen > Spakenburg

Spakenburg ligt in de gemeente Bunschoten in de provincie Utrecht.

De geur van versgerookte paling zit ‘vastgebakken’ aan het vriendelijke vissersdorp Spakenburg. Die van vee en gras aan agrarisch Bunschoten. Een bijzondere combinatie. De rust van wijds, landelijk gebied en de dynamiek van leven rondom het water. mooie, oude boerderijen, moderne bedrijven, idyllische dijken en polders, klederdracht, eigentijdse watersportaccommodaties en een authentieke scheepshelling die nog volop in bedrijf is. De Bruine Vloot neemt nu bezoekers mee voor een tochtje over het Eemmeer. In twee mooie musea vindt u alles over de eeuwenoude lokale cultuur.

Museum ’t Vurhuus
Een compleet beeld van de klederdracht in Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk
Museum t Vurhuus is uniek gelegen in het centrum van Spakenburg aan de Oude Haven en de scheepswerf. Alle woningen zijn te bereiken via een overdekte ‘straat’, zodat de bezoekers ook bij slecht weer helemaal binnen lopen.
In het museum staan in de diverse woningen 55 kostuumfiguren in klederdracht opgesteld, zodat men een volledig beeld krijgt van de klederdracht in Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk.
Traditie staat voorop
Naast de klederdracht ziet u een grote sortering porselein en aardewerk, vitrines met goud en zilverwerk en traditionele sieraden, kant, merklappen, tegeltableaus, de haringrokerij en een videopresentatie. De rondleidingen worden vaak gedaan door gastvrouwen in klederdracht.
Thema
Het museum is helemaal ingericht naar een bepaald thema, waardoor alle facetten van de klederdracht te zien zijn.
Rokerij
In de rokerij kunt u zien dat vroeger de haring werd verwerkt door vrouwen en meisjes. De visrokerijen bevinden zich naast het museum en zijn een bezoekje meer dan waard.
Meer informatie Spakenburgs Museum t Vurhuus, Oude Schans 47-56
3752 AH SPAKENBURG, tel. 033-298 33 19 b.g.g 033-29 91 494

Spakenburgse dagen
Een van de bekendste evenementen in Spakenburg zijn de Spakenburgse dagen. Ongetwijfeld een van de meest bezochte evenementen van het jaar. Op deze dagen laat Spakenburg zichzelf van haar beste culturele kant zien. Vooral de oude ambachten en de klederdracht krijgen de volle aandacht. Maar ook de gezellige markt is de moeite van het bezoeken waard of een rondvaart op het Eemmeer met een autenthieke botter. Op de laatste 2 woensdagen van juli en de eerste 2 van augustus staat het centrum van Spakenburg weer bol van de activiteiten.

Spakenburgse markt
Op zaterdag is er een gezellige, drukke, markt in Spakenburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *