Reddingsbrigade

Thema’s > Reddingsbrigade

Reddingsbrigades worden vaak verward met de KNRM, maar zijn wel degelijk een andere organisatie. Reddingsbrigade Nederland (officieel de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, KNBRD) is de overkoepelende organisatie van 180 reddingsbrigades in Nederland met in totaal 28.000 leden. Deze zijn onder meer actief aan de Noordzeekust, op de Zeeuwse wateren, het IJsselmeer en heel veel binnenmeren

Het doel van de Reddingsbrigade Nederland is: het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord.

U kent de reddingsbrigade waarschijnlijk wel van de strandwacht of die fel oranje speedboten die bij publieksevenementen op het water rond varen.

Lidmaatschap is al vanaf erg jonge leeftijd mogelijk (4-6 jaar). Het opleidingsprogramma streeft naar opgeleide redders voor strandbewakingstaken en evenementbeveiliging, met rampenbestrijding als speciaal aandachtsgebied.

Redders die met de snelle motorboten varen moeten ook allen een klein vaarbewijs hebben.

Het grote verschil met de KNRM is vooral de doelgroep waar ze zich op richten en het materiaal dat daar bij hoort. De Reddingsbrigade richt zich veel meer op baders, zwemmers en kleine watersporters en redt dus vooral zwemmend met surfboards en rescuetubes of met kleinere reddingsboten (RIB’s tot een meter of 8). De KNRM richt zich echt op de watersport en beroepsvaart en vaart met RIB’s maar ook met grotere reddingsboten tot wel 19 meter lang.

Een deel van de Reddingsbrigades, vooral in het binnenland, houdt zich alleen bezig met het opleiden van mensen in het zwembad. Deze gaan eventueel ’s zomers naar de kust voor ondersteuning van de brigades daar.

De Reddingsbrigades zijn op dit moment bezig om de samenwerking per Veiligheidsregio te gaan organiseren, zodat zij nog beter kunnen aansluiten bij de reguliere hulpdiensten (RVR). Vanuit die rol hebben de Reddingsbrigades ook een ontwerp voor voer- en vaartuigen dat hetzelfde is als de Brandweer, alleen is de basiskleur oranje in plaats van rood. Ook mogen de Reddingsbrigades gebruiken maken van blauw zwaailicht en sirene.

Een interactieve kaart met daarop alle Reddingsbrigades in Nederland vindt u op het internet. Als u over de stipjes beweegt ziet u meer informatie per plaats. Erop klikken brengt u naar de website van de lokale brigade.

Bron: Wikipedia en Vaarwijzer Nieuwsbrief – week 2 2013.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *