Abcoude

Plaatsen > Abcoude      

De gemeente Abcoude ligt in de provincie Utrecht  aan de Angstel, de Winkel en het Gein. Abcoude is eveneens een ideaal oord voor watersportliefhebbers.

De gemeente Abcoude omvat twee dorpskernen, Abcoude en Baambrugge. Al in 1941 werden deze kernen samengevoegd tot één gemeente. 

Abcoude is ontstaan op een plek waar de Angstel en de Gein samenkomen. Abcoude is van oudsher aan zowel de water- als de wegverbinding tussen Utrecht en Amsterdam gelegen. Op de Angstel, ontstaan als arm van de Vecht, voeren vroeger trekschuiten. Ook de diligences stopten er. Dat Abcoude een functie had als pleisterplaats is nog steeds te zien aan de diverse hotels en restaurants.

De huidige gemeente Abcoude ontstond in 1941 door samenvoeging van de gemeente Abcoude-Proosdij en Aasdom met de gemeente Abcoude-Baambrugge.

 

Het grondgebied van de gemeente bestaat uit een veenlandschap dat doorsneden is door een aantal rivieren en stromen. De rivieren Angstel, Gein, Holendecht, Winkel en Waver behoren tot het stroomgebied van de Vecht en verzorgen de afwatering van het veengebied. Op en langs de oeverwallen van Angstel en Gein zijn de kernen Abcoude en Baambrugge ontstaan.

 

Dorp Abcoude
De geschiedenis van Abcoude voert terug tot 1085 wanneer in een oorkonde van Koenraad – bisschop van Utrecht – voor het eerst wordt gesproken over “habitatores de Abecenwalde”, ofwel “de inwoners van Abecenwalde”. Op de grens van het graafschap Holland en het bisdom Utrecht, een grens die we nu in iets andere vorm kennen als de scheidslijn tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht, lag het slot Abcoude. De oudste vermelding van het kasteel dateert uit 1274 toen het werd verwoest door de Hollandse buurman Gijsbrecht van Amstel. Nadien werd het slot herbouwd. De fundamenten zijn heden ten dage geheel onder het maaiveld verdwenen maar als vorm nog duidelijk te herkennen in het landschap.

 

Abcoude bezit twee van de mooiste natuurgebieden van het westelijk weidegebied van Utrecht en van het Groene Hart: het Geingebied en Botshol.

Het Geingebied is een nog vrijwel ongeschonden schoolvoorbeeld van een Hollands polderlandschap met zijn groene weiden, watergangen en boerderijen, dat veelvuldig werd gezocht door schrijvers en kunstschilders en tegenwoordig veel natuurliefhebbers en recreanten trekt.
Het natuurreservaat Botshol is een beschermd vogelbroedgebied van watergangen en rietlanden, waarvan de bezoeker buiten de broedperiode slechts per roeiboot de schoonheid kan aanschouwen. Onder meer deze unieke natuurschatten maken dat Abcoude nadrukkelijk heeft gekozen om deel uit te maken van het Groene Hart.

Fort Abcoude, eens onderdeel van de Hollandse Waterlinie, doet nu dienst als viscentrum voor gehandicapten. Naast een mooi historisch centrum bezit Abcoude twee parels aan de kroon van het westelijk weidegebied van Utrecht en van het Groene Hart: het Geingebied en Botshol. Het Geingebied is een nog vrijwel ongeschonden schoolvoorbeeld van een Hollands polderlandschap met zijn groene weiden, watergangen en boerderijen.

De 14e-eeuwse kruiskerk in het dorp bevat de graftombe van een der vroegere Heren van Abcoude en zijn gemalin.

Vroeger werd dit gebied veelvuldig bezocht door schrijvers en kunstschilders, tegenwoordig trekt het veel natuurliefhebbers en recreanten. Het natuurreservaat Botshol is een beschermd vogelbroedgebied van watergangen en rietlanden, waarvan de bezoeker buiten de broedperiode per roeiboot de schoonheid kan aanschouwen. Deze unieke natuurschatten maken ondermeer dat Abcoude er nadrukkelijk voor heeft gekozen om deel uit te maken van het Groene Hart.

In het dorp Abcude is een rondwandeling uitgezet van ongeveer een uur. De routebeschrijving is gratis af te halen aan het gemeentehuis. Het beginpunt van de route is de dorpskerk op het kerkplein. De route brengt u onder andere langs het Fort Abcoude.

Vlakbij Abcoude ligt het dorp Baambrugge, dat de bezoeker trakteert op mooie, rustieke buitenplaatsen. De omgeving biedt natuurschoon aan bossen, heide, meren en polderland en leent zich bijzonder voor het maken van wandel, fiets en autotochten, o a. door de Vechtstreek

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Abcoude en omgeving.
In Abcoude en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Abcoude en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *