Aduard

Plaatsen > Aduard 

Aduard ligt in de provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn. Aduard is van een agrarisch dorp steeds meer veranderd in een woondorp. Met circa 2.500 inwoners op slechts 8 kilometer van de stad Groningen is Aduard sterk op deze stad gericht. 

Aduard is bij uitstek een dorp met een roemrijke geschiedenis. Al in de 12e eeuw werd een beroemde abdij gesticht. Later (in 1280) volgde de bouw van een grote abdijkerk. Het Sint Bernardusklooster van Aduard, gebouwd naar het model van dat van Clairvaux in Champagne (Frankrijk), kreeg bekendheid in heel West-Europa. Het waren de monniken van Aduard die vanaf 1200 de polder Middag bedijkten. Dit gebeurde vanuit hun kloosterboerderijen Aduardervoorwerk en Fransumervoorwerk. Bekende geleerden, waaronder Wessel Gansfort, Rudolf Agricola en Alexander Hegius, hebben aan het klooster gestudeerd. In 1580 werd, als gevolg van het verraad van Rennenberg, de grootste abdij in Noord Nederland in brand gestoken door de terugtrekkende geuzen. Het klooster werd in 1594 opgeheven. Het museum over dit Sint Bernardusklooster is gevestigd in de Hofstraat 45. 

Wat nog rest is de voormalige ziekenzaal van het klooster, nu de kerk van Aduard, maar ook de oudste ziekenzaal van Nederland. Een prachtig voorbeeld van metselwerk uit de tijd van de Groninger klooster- en kerkenbouw uit de 13e en 14e eeuw.

De Abdijkerk was eertijds de ziekenzaal van het voormalige klooster. Vóór de Abdijkerk getuigen de fraai gerestaureerde gebouwen rond het plein “Kaakheem” (= terechtstellingsplaats) van dit verleden.

De Aduard betekent oude wierde. In Aduard vindt u nog meer monumenten: een 17e eeuwse boogbrug (Steentil) met keermuren over het Aduarderdiep, een watermolen (Eolus) uit 1821, oude kerken en bezienswaardige boerderijen. Uniek in het landschap is het pittoreske – bovenop een wierde gelegen – middeleeuwse kerkje in het kerkdorp Fransum, dat herinnert aan vroegere tijden. Het kerkje stamt uit het begin van de 13e eeuw. Opvallend is zijn dakruiter (hersteld in 1991) en de stenen preekstoel. Sinds 1909 is het kerkje als bedehuis niet meer in gebruik; wel wordt het jaarlijks verhuurd aan verenigingen en genootschappen ten behoeve van concerten en bijeenkomsten. Het werd in de jaren 1948-1950 en 1994-1995 grondig opgeknapt. In 1979 werden de kerk en het kerkhof in eigendom overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Het kerkje wordt beheerd door de in 1971 opgerichte “Vroedschap Fransum”. In december 1999 werd een voor de dakruiter op de kerk geschikte luidklok van 450 kg opgehangen door klokkengieterij Reiderland uit Beerta.

Het aanzien van het dorp werd, behalve door de kerk, sterk bepaald door het “Huis te Aduard” dat in de 17e eeuw is ontstaan. Er werd vooral in de eerste helft van de 18e eeuw veel aan verfraaid. Van 1700 tot 1815 was de borg vrijwel voortdurend in het bezit van de familie Lewe. De alleenheerschappij ging steeds over van vader op zoon. Met de komst van de Fransen was het voorgoed afgelopen met de macht van de jonkers. Een uitvloeisel daarvan was de afbraak van het “Huis te Aduard” in 1815. Het stond op de plaats waar tegenwoordig de Gereformeerde kerk staat. In 1843 werd de Friesestraatweg, de verbinding Groningen-Leeuwarden, aangelegd. Voorts doorkruisen veel waterwegen het gebied: het Van Starkenborghkanaal, het Rietdiep, het Hoendiep en het Aduarderdiep. 

Voor een mooi uitzicht over het Rietdiep adviseren we u naar het sluizencomplex de Aduarderzijlen te gaan. Het mooi gerestaureerde complex omvat twee sluizen uit 1706 en 1867. Vanaf de sluis is het uitzicht over het Rietdiep prachtig. De naam Aduarderzijlen komt van “zijl” hetgeen sluis betekend.

Museum Sint Bernardushof, Hofstraat 45, 9831 RB Aduard (gemeente Zuidhorn), telefoon 050 – 4032109.
Museum dat de geschiedenis van het oude Cisterciënzer klooster belicht. De voormalige ziekenzaal uit de 13e eeuw, later als kerk in gebruik genomen, is als enige bouwwerk van het complex bewaard gebleven.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Aduard en omgeving.
In Aduard en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Aduard en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *