Almelo (O)

Plaatsen > Almelo (O)

Almelo is een gemeente in de provincie Overijssel.

De gemeente Almelo beslaat een oppervlakte van 69 km² en heeft 72.117 inwoners.

De gemeente Almelo omvat de woonkernen Aadorp, Almelo, Bornerbroek en Mariaparochie (gedeeltelijk).

Vanaf de 11de eeuw was Almelo een buurtschap van vaarlieden, vissers, boeren, ambachtslieden en kooplieden. Almelo viel onder de Heerlijkheid van Huize Almelo. De heer van Almelo regelde niet alleen het openbaar bestuur, maar had tevens grote invloed op het kerkelijke leven én de rechtspraak. Het gezag van de Heerlijkheid duurde tot eind 18de eeuw.

Om een indruk te krijgen hoe het er eeuwenlang in de directe omgeving van Almelo moet hebben uitgezien, kunt u een bezoek brengen aan het natuurmonument ‘Engbertsdijksvenen’. Almelo was bijna aan alle kanten omsloten door moeras, veen en broekgronden. Namen als Wendelgoor, Dollengoor, Veenelanden en Windmolenbroek, herinneren ons aan het oude landschap.

Almelo lag, en ligt nog steeds, zeer gunstig aan een samenvloeiingpunt van waterwegen. Dankzij deze waterrijkdom kon de stad zich ontwikkelen tot een bloeiende textielstad met ondernemers van internationale allure. Vanaf 1830 ontwikkelde de textielnijverheid zich in hoog tempo. Als gevolg van de opbloeiende handel in de textielbranche nam ook het inwonersaantal sterk toe. In 1830 hadden Stad en Ambt Almelo samen 5115 inwoners. Dit aantal was in 1870 al opgelopen tot 10.171. Hierna steeg het bevolkingsaantal zeer snel, van 17.648 in 1900 tot 36.812 in 1940.

Eind jaren ’60 brak een moeilijke tijd aan. Door de toenemende concurrentie vanuit het buitenland waren de meeste textielbedrijven vanaf 1970 gedwongen hun deuren te sluiten. Geleidelijk verdween de textielindustrie uit het stadsbeeld. Niet alleen uit Almelo, maar uit heel Twente.

Tegenwoordig ontvangen beeldend kunstenaar Marie-Louise Kersbergen en haar echtgenoot Paul Simon U graag op landgoed Huize Groeneveld. Met 800 m² expositieruimte en een beeldentuin van ruim 1,5 ha is Galerie & Skulpturenpark Groeneveld Almelo één van de grootste kunstcentra van ons land. De wisselende tentoonstellingen en de uitgebreide stock-collectie laten een grote variatie zien in bronzen beelden, schilderijen en glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *