Amerongen

Plaatsen > Amerongen

De woonkern Amerongen ligt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de provincie Utrecht.

Aan de oever van de Nederrijn ligt dit oude en schilderachtig dorpje dat haar landelijke karakter goed heeft weten te bewaren. De bezoeker ziet mooie boerderijen en vele tabaksschuren.

Amerongs Historisch Museum
In een voormalige tabaksschuur wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de tabaksteelt in Utrecht van 1640 tot 1960. Te zien zijn gereedschap, de woonkamer van een tabaksteler en een tabaksakker. Het Amerongs Historisch Museum vertelt meer over de driehonderd jaar tabakscultuur. Burgemeester Jhr. H. v.d. Boschstraat 46, 3958 CD Amerongen.

Indrukwekkend is het interieur van Kasteel Amerongen. Er worden regelmatig concerten, rondleidingen en evenementen gehouden.

Op het schilderachtige De Hof midden in dit oude Rijnstadje vroeger ‘Emmeringen’, afgeleid van de Eem die hier in de Rijn stroomde staat de laatgotische St. Andrieskerk met zijn 48 m hoge, typisch Utrechtse toren, waarvan de gelijkenis met de Dom in de provinciehoofdstad opvalt.

In de 18e eeuw maakte Amerongen een grote bloei door, toen op de beschutte hellingen van de Utrechtse Heuvelrug tabak en boekweit werd geteeld. Het verval trad in nadat de aanvoer van Indische tabak op gang was gekomen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Amerongen wordt al vermeld in 1166. Lodewijk XIV liet het op zijn veldtocht tegen de Republiek der Nederlanden in brand steken. Het is omstreeks 1676 herbouwd en kwam in I853 in het bezit van de familie Bentillck, waarvan nazaten het nu nog bewonen. In het kasteel tekende Wilhelm II in 1918 de akte van afstand als Duits keizer, nadat hij er in november van dat jaar met een gevolg van 49 personen zijn toevlucht had gevonden en vooraleer hij in Huis Doorn zijn verdere ballingschap zou gaan slijten. De kunstcollectie van het kasteel omvat kostbare meubelen, glas, zilverwerk en schilderijen. Het landgoed rondon1, 700 ha groot, is vrij toegankelijk; het kasteel zelf is niet te bezichtigen.

Wat rest van Slot Zuylenstein, gelegen in het bos vlak bewesten Amerongen, is alleen het poortgebouw. Prins Frederik Hendrik heeft er gewoond. Het kasteel was bij de Duitse weermacht in gebruik en is in het voorjaar van 1945 bij twee bombardementen zo zwaar beschadigd dat het tegen de grond moest. Park Zuylenstein (80 ha), bestaande uit loofhout, gemengd met naaldhout en cultuurland, is vrij toegankelijk. Er leven reeën en klein wild.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Amerongen en omgeving.
In Amerongen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Amerongen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *