Amsterdam wijk de Baarsjes

Plaatsen > Amsterdam > De Baarsjes

Tot rond 1800 bestond het gebied dat nu stadsdeel De Baarsjes heet, uit weilanden en boerderijen: de Baarsjespolder. De stad Amsterdam herbergde rond 1900 al 511.000 inwoners die boven op elkaar woonden. Voor hen was het al een uitje om naar de Baarsjeskant van de vaart te gaan. Daar kon je wandelen over het landelijke Slatuinenpad of kijken naar de grote bedrijvigheid in de Kostverlorenvaart. Dit ging vaak gepaard met een bezoek aan een herberg zoals ‘De Drie Baarsjes’ bij de Wiegbrug. Vanaf 1642 wordt er al gesproken van deze herberg, waaraan het stadsdeel haar naam te danken heeft.

Amsterdam de BaarsjesHiernaast ziet u een van de eerste afbeeldingen van de Tolbrug uit 1900. Tegenwoordig wordt deze brug de Wiegbrug genoemd.

De Baarsjes werd grotendeels gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw langs een tramlijn die forensen naar het centrum bracht. De Baarsjes maakte deel uit van het idealistische uitbreidingsplan ‘Plan West’ opgesteld door de architect HP Berlage, die zelf het centraal gelegen plein, het Mercatorplein, heeft ontworpen.

Lag de Baarsjes vroeger aan de randen van de stad, tegenwoordig ligt de Baarsjes dicht bij het centrum van Amsterdam en is de wijk met veel groen aangelegd. De Baarsjes ligt ten westen van Oud-West aan de andere kant van de Kostverlorenvaart. Het is begrenst door de driehoek A10 ring snelweg naar het westen en Jan van Galenstraat naar het noorden.
De laatste jaren is de Baarsjes sterk in opkomst als een wijk voor jonge en multiculturele mensen.

Bij uw bezoek aan de Baarsjes adviseren wij een kijkje te nemen bij het Natuurlijk Museum, aan de Witte de Withstraat. Vervolgens eens bezoekje aan Natuurtuin Slatuinen, aan de Slatuinenweg.

Indien u van bouwkunde houdt kijk dan even rond op en rond het eerder genoemde Mercatorplein. Tot slot noemen we de Kunstroute op en rond de Witte de Withstraat.

Omdat de wijk werd gebouwd in de jaren 1920 toen bars en cafés taboe waren, was het alleen aan de instroom van jongeren in het laatste decennium te danken dat er een nieuwe reeks van mid-price bars en restaurants kwamen. Deze dagen is de wijk de Baarsjes de thuisbasis van gezellig dineren, zoals Radijs, espressobar Buon Giorno, een organische snackbar “Natuurlijk Smullen” en zelfs een eigen nachtclub: Club 8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *