Arkel

Plaatsen > Arkel

Arkel vormt met Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen de gemeente Giessenlanden. Arkel is een zeer oud dorp dat even buiten de historische stad Gorinchem ligt en werd, volgens opgravingen, al door de Romeinen bewoond.

De naam Arkel ontstond waarschijnlijk uit de benaming Arcloa. Met de begrippen ‘ark’ = kleine sluis of ‘dam’ en ‘lo’ = waterloop. Het dorp moet al vrij vroeg bewoond zijn geweest. Een lijst van inkomsten uit landerijen anno 983 meldt de naam Arkel. In 999 werd in een oorkonde gesproken over Villa Arclo (villa = dorp).

Molen ArkelBij de brug over het Merwedekanaal staat de korenmolen Jan van Arkel (1851). Het kanaal (van Vianen tot Gorinchem) is gegraven in de 19e eeuw. Het wordt omzoomd door rijen hoge populieren.

De geschiedenis van Arkel is nauw verweven met die van Gorinchem. De Heren van Arkel hadden het hier lange tijd voor het zeggen. De kern van Arkel moet vroeger gelegen hebben rond de plaats van de huidige koepelkerk. Tegenwoordig ligt deze kerk iets buiten het dorp, aan de weg naar Gorinchem. Dit bijzondere kerkgebouw dateert van 1855, een achthoekig bouwwerk met koepeldak en klokkentorentje.

Huise Schoonzigt aan de Stationsweg werd gebouwd in 1764. Deze woning staat op een zandrug. De omgeving bestond vroeger uit een zeer groot bos van voornamelijk eikenbomen dat tot aan Nieuwland liep. In de onmiddellijke nabijheid ziet men de uit 1851 daterende mooie korenmolen Jan van Arkel.

Openbaar vervoer
De buslijndienst Gorinchem-Utrecht rijdt door Arkel. Er zijn buurtbusverbindingen met Leerdam en Gorinchem en er is een treinstation.

Industrie
Arkel het meest industriële dorp van de gemeente Giessenlanden. De betonfabriek aan de Stationsweg was als werkgever vooral zeer belangrijk in de naoorlogse jaren. Veel streekgenoten konden hier aan de slag en vonden door de zich snel uitbreidende woningbouw in deze plaats een woning.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Arkel en omgeving.
In Arkel en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Arkel en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *